Natisni to stran

S Falconom že šest let vozijo organe za presaditev

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
02 Maj 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Na današnji dan pred šestimi leti je dežurna posadka letala Falcon iz 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske odletela po prvi organ za presaditev.

Od podpisa pogodbe marca 2015 do danes so dežurne posadke opravile 77 prevozov organov za presaditev. Dober mesec po podpisu pogodbe o sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in zavodom Slovenija - transplant leta 2015 sta pilota Slovenske vojske z letalom Falcon iz Nürnberga v Nemčiji v Slovenijo prepeljala prvo srce za presaditev. Letalo je proti Nemčiji poletelo dopoldan, na letališče na Brniku pa se je vrnilo v zgodnjih popoldanskih urah.

Pri prevozu srca so poleg posadke Falcona, ki so jo sestavljali pilot in sopilot ter tehnik letalec sodelovali še dispečerka Slovenske vojske, ki je uredila potrebno dokumentacijo, najavila let in spremljala potek leta ter dva zdravnika iz UKC Ljubljana. Let na letališče v Nürnberg je trajal dobro uro nazaj pa nekoliko manj. V naši ekipi je bil zdravnik kirurg, ki je odvzel srce in njegov pomočnik je pred šestimi leti povedala direktorica zavoda Slovenija - transplant prim. Danica Avsec, dr. med in dodala: »Dobro smo bili pripravljeni in dogovorjeni, a kljub temu smo lahko veseli, da je vse potekalo tako tekoče. Vsi smo zelo zadovoljni. Vse je bilo izpeljano kot je treba. Bolnik je nujno potreboval srce, ki ga je tudi dobil. Danes, ko je bilo prvič ni bilo nobenih zapletov in upamo, da bo tudi naprej tako. To je ena lepa zgodba.«

Tudi takratni državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak je povedal, da je zelo zadovoljen, da so opravili prvi prevoz organa za presaditev in dodal: »Vse je šlo brez težav, kljub temu da je bilo prvič. Upam, da bo to postala praksa in da bomo na ta način rešili čim več življenj.« Ob tej priliki je državni sekretar Bizjak posadki in celotni ekipi čestital za uspešno opravljeno nalogo.

Večina odvzemov organov in njihovih presaditev poteka ponoči. Prav zato je delo dežurnih posadk Slovenske vojske organizirano tako, da bi lahko v čim več primerih odhiteli na pomoč. Za potrebe Slovenija - transplanta letijo skoraj izključno v države članice sistema Eurotransplant. Tako so največkrat leteli v Nemčijo in Avstrijo ter na Madžarsko in Nizozemsko.

Prevoz organov za presaditev tudi danes ostaja ena od pomembnejših humanitarnih nalog Slovenske vojske.

 

1 komentar

  • Komentiraj povezavo Igor Prašnikar Nedelja, 02 Maj 2021 22:09 objavil Igor Prašnikar

    Lep članek in pohvala SV za opravljene prevoze organov za presaditve!

    Za celovito informacijo pa naj dodam, da je Adria Airways prvi letalski prevoz tkiv in organov za presaditve opravila že januarja 2000, ko se je Slovenija vključila v Eurotransplant. Adria Airways je prevoze tkiv in organov opravljala na svojih rednih letalskih linijah vse do bankrota leta 2019. Na leto je iz in za Slovenijo prepeljala tudi do 90 pošiljk tkiv in organov za presaditve od tega največ ledvic.

    Igor Prašnikar
    nekdanji uslužbenec Adrie Airways