Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel praznuje prvo obletnico tipske certifikacije letala Velis Electro

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
10 Jun 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Eno leto po uvedbi ostaja Velis Electro edino tipsko certificirano letalo na svetu z električnim pogonom.

Piloti in uporabniki so ga vzljubili zaradi preprostosti in nizkih obratovalnih stroškov. Njegov minimalen okolijski odtis pa na novo opredeljuje splošno letalstvo in omogoča sprejemanje navzočnosti letališč znotraj okolijskih skupnosti.

Na današnji dan pred enim letom je EASA podelila prvo tipsko certifikacijo za letalo z električnim baterijskim pogonom, Pipistrelov Velis Electro. Zanimanje letalske skupnosti je bilo izjemno in eno leto zatem Velis Electro postaja vse bolj priljubljen med piloti in letalskimi šolami. Preprostost upravljanja in skrajno zmanjšanje potreb po vzdrževanju električne pogonske enote pomeni nižje obratovalne stroške in s tem nižjo ceno ure letenja.

Z uvedbo te revolucionarne tehnologije so veliko pridobila okoliška naselja. Zvočno onesnaženje, ki ga povzroča Velis Electro, je popolno nasprotje navadno starejših in težjih letal na fosilna goriva, hrup namreč zmanjša kar do 70%. To je omogočilo ponovno letenje med vikendi in prazniki na letališčih v bližini poseljenih območij, kot je na primer Toussus-le-Noble v Franciji. Razpoložljivi čas letenja se je zato povečal tako za letalske šole kot tudi za pilote-študente, ki bi si sicer morali rezervirati termine za letenje znotraj polno zasedenih delovnih dni med tednom.

Z uporabo električnih letal pa seveda največ pridobi naš planet, saj lahko izpuste zmanjšamo tako rekoč na nič, zlasti kadar elektriko proizvajamo iz obnovljivih virov. Lep primer tega sta letališči Fribourg-Ecuvillens v Švici in Aix-Les Milles na jugu Francije, kjer so vgradili polnilnice za električna letala na sončno energijo, ki so postale bazni tabor njihovih prvih Velis-ov Electro.

Prvo leto letala Velis Electro v številkah in dosežkih:

✈ 5 letal na mesec znaša trenutna proizvodnja Velisov Electro v podjetju Pipistrel

✈ Trenutna proizvodnja Velisov Electro je 5 letal mesečno

✈ 6 Velisov Electro je naročil prvi kupec tega modela, Francoska letalska zveza (French Aeronautical Federation, FFA).

✈ 50 potrjenih letal (in 150 rezervacij) je do sedaj največje enotno naročilo Velisov, ki ga je podpisalo podjetje Green Aerolease.

✈ 13 letal v tem trenutku predstavlja največjo floto Velisov. Z njimi upravlja podjetje AlpinAirPlanes, ki v desetih švicarskih letalskih šolah vsak mesec povprečno naleti 150 ur letenja.

✈ Velisi Electro letijo že v 9 državah: Belgiji, Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem, Norveškem, v Sloveniji, na Švedskem, v Švici in v Veliki Britaniji.

✈ Več kot 200 pilotov je že pridobilo dovoljenja za letenje z Velisom Electro.

✈ 29 inštruktorjev letenja je prejelo licence za usposabljanje učencev na Velisu Electro.

✈ 27 letalskih mehanikov z licenco Part-66 iz 9 organizacij Part-145 je bilo usposobljenih za vzdrževanje in popravilo Velisa Electro

✈ Vsi Velisi Electro skupaj so do sedaj opravili več kot 1,500 ur letenja, kar je omogočilo prihranek več kot 94,000kg CO2 (v primerjavi s starejšimi letali za šolanje, ki uporabljajo fosilna goriva in porabijo povprečno 20 kg goriva na uro).

Danske oborožene sile bodo najele dve letali Velis Electro in tako postale prve vojaške zračne sile, ki upravljajo letala z električnim pogonom.

V tem prvem letu so letala Velis Electro sodelovala tudi v dveh rekordnih dogodivščinah: Električni polet za svetovne rekorde in Elektropostal.  Ugledna letalska revija Plane & Pilot je Velisu podelila tudi naziv “Letalo leta 2020 “.

Za več informacij obiščite spletno stran Velis Electro.

Pipistrel rad prisluhne potrebam letalskih šol in ponuja prilagojene pakete in možnosti financiranja. Za prodajo in informacije nas kontaktirajte tukaj.

Foto: Pipistrel

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30