Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Flycom izvedel snemanje Dirke po Sloveniji iz zraka

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
19 Jun 21
Napisal Aljoša Jarc
Objavljeno v Novice

Prejšnji teden je potekala 27. kolesarska dirka po Sloveniji. Kolesarji so se pomerili na petih etapah, za snemanje dirke in predvajanje le te v živo je bila pomoč iz zraka spet nepogrešljiva.

Kolesarjem je sledil en snemalni helikopter, za oddajanje signala pa je poskrbelo letalo, ki je letelo na višini prib. 24000 čevljev (okoli 7500 metrov) nad prizoriščem dirke. Helikopter tipa AS350B2 »Ecureuil« (S5-HCI) slovenskega podjetja Flycom Aviation je pri snemanju petih etap s pomočjo žiroskopsko stabilizirane kamere naletel približno 26 ur. Snemanje je vodila ekipa iz Nizozemske. Helikopter je pilotiral en sam pilot, na krovu je bil prisoten še operater kamere. Snemanje z zraka je potekalo tako, da so sprva pred začetkom dirke snemali zanimivosti na trasi in nato štart kolesarjev, potem je helikopter pristal, posnetke pa prevzela produkcijska ekipa.

Da bi bili čimbližje dogajanju so se pri Flycom Aviationu odločili za pristanke na športnih letališčih. Helikopter je sicer prva štiri jutra poletel iz letališča Cerklje ob Krki, po prvem jutranjem snemanju je v sredo pristal na letališču Slovenske Konjice, v četrtek na celjskem letališču, v petek pa spet v Cerkljah ob Krki, od koder je v soboto zjutraj poletel proti Goriški in po štartu etape imel tehnični postanek v Ajdovščini. Nato je helikopter pristal v Lescah, od koder je sledil še zadnji, nedeljski etapi. Med tehničnimi postanki na manjših letališčih je za Ecureuila poskrbela ekipa, sestavljena iz vsaj dveh operaterjev. Pet operaterjev in mehanikov je bilo medtem na Lescah v pripravljenosti, če bi bilo treba rešiti kakšno tehnično težavo na helikopterju. Do te na srečo ni prišlo in snemanje je vseh pet dni potekalo brez zapletov.

Kolesarjem so sledili tudi trije snemalci na motorjih, signal pa je prenašalo letalo Beechcraft C90A King Air (PH-ZBZ) nizozemskega podjetja Zeusch Air. Letalo je v Slovenijo priletelo v torek, 8. junija, in bilo začasno bazirano na Brniku. V petih dneh je posadka za potrebe prenosa televizijskega signala naletela približno šestnajst ur. Po koncu zadnje etape je King Air odletel direktno proti domači bazi v Lelystadu, katero je dosegel po krajšem tehničnem postanku v nemškem Augsburgu.

Posebna zahvala za posredovane informacije in fotografije pilotu Flycom Aviationa Nejcu Kovaču ter Anžeju Budiču, Milanu Korbarju in Primožu Svetu.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31