Natisni to stran

Postavitev spominske klopce in kipa Edvarda Rusjana

Oceni ta prispevek
(11 glasov)
30 Jun 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Ob 135. obletnici rojstva in ob 110. obletnici smrti Edvarda Rusjana bodo manjši park na novem sprehajališču pod Kalemgdanom ob reki Savi v Beogradu poimenovali po našem konstruktorju, pilotu in pionirju letalstva Edvardu Rusjanu.

Kot je znano, je Edvard Rusjan svojo intenzivno življenjsko pot tragično končal januarja leta 1911 v Beogradu, ko je na revijalnem poletu pred očmi zbrane javnosti v močni Košavi strmoglavil ob vznožju Kalemegdana.

Na kraju nesreče je danes postavljena spominska plošča, ki pa je težko dostopna in ne odraža Rusjanove veličine. S postavitvijo spominske klopce in kipa ter poimenovanjem parka bo Edvard Rusjan pridobil prepoznavnost, ki mu pritiče. Kip Edvarda bo zrl v sotočje reke Save in Donave.

Slovensko veleposlaništvo v Srbiji je naročilo izdelavo spominske klopce Edvardu Rusjanu v spominskem parku na Kalemegdanu, kjer je končal svojo pilotsko pot. Svečana otvoritev klopce in kipa bo konec novembra v počastitev na Rusjanov prvi let, ki se je zgodil 25. novembra 1909 na Rojcah pri Novi Gorici. Ob tej priložnosti bo na osrednji ploščadi na Kalemegdanu slovesnost, s ciljem predvsem Beograjčanom pričarati vsaj del vzdušja, ki je bil prisoten, ko je naš pionir v Beogradu letel (in tam na žalost tudi 
ostal).

Skupaj z Muzejem letalstva na Surčinu bo konec novembra organiziran simpozij o življenju in delu Edvarda Rusjana z referati. Ob tej priliki bo izdan tudi zbornik.

Spominska klopca (fotografija je simbolična))
 Spominska klopca (fotografija je simbolična)

Projekta postavitve klopce in kipa so se lotili v slovenski ambasadi v Beogradu v sodelovanju z mestom Beogradom, Letalsko zvezo Srbije, Združenje ljubiteljev letalstva Edvarda Rusjana Brežice in Mestno občino Nova Gorica. Dokaj obsežen projekt je tudi finančno zelo zahteven. Na žalost se je zadnji trenutek eden od partnerjev iz projekta umaknil in za izdelavo spominske klopce z likom Edvarda Rusjana je zmanjkalo 6.000 evrov.

Organizatorji zato prosijo ljubitelje letalstva, podjetnike in vse ostale za donacije s katerimi bodo pokrili manjkajoča sredstva. Donacije lahko nakažete na tekoči račun Združenja ljubiteljev letalstva Edvarda Rusjana Brežice, ki ga vodi g. Ernest Ferk.

Podatki za donacije so naslednji:

Združenje ljubiteljev letalstva "Edvard Rusjan"

Bizeljska c. 20

8250 Brežice

 

TRR.: SI56 6100 0000 5592 494

Namen vplačila "Rusjan klopca"