Natisni to stran

Prvič po odpravi prepovedi, v Sloveniji pristal Boeing 737 MAX

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
06 Jul 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Danes je prvič po več kot dveh letih v Sloveniji pristalo letalo Boeing 737 MAX. Letala Boeing 737 MAX 8 in 9 so bila prepovedana v evropskem zračnem prostoru za komercialni promet več kot leto dni. Evropsko združenje za varnost v letalskem prometu EASA je to prepoved sprostila jeseni lani, kasneje postopoma ostale evropske države ter tudi Slovenija.

Kriza z letali Boeing MAX se je pričela že pred pandemijo koronavirusne bolezni zgodaj spomladi 2019, ko so po dveh tragičnih nesrečah tega tipa letala ugotovili programske napake ter prizemljili letala po vsem svetu, Boeing pa je moral napake prepoznati ter jih odpraviti. V Sloveniji ni bilo prav veliko letov tega letala do sedaj. Prvi pristanek MAX-a je bil septembra 2018 češke letalske družbe Smartwings na Brniku iz Tel Aviva, nekaj letov pa je nato kasneje opravil še turški prevoznik Turkish Airlines. Izmed prevoznikov, ki trenutno letijo redno na Brnik in imajo to letalo v svoji floti, sta samo turški Turkish Airlines in poljski LOT, SunExpress ima naročenih 5, septembra pa bo z MAX-i v Ljubljano iz Dubaja letel tudi FlyDubai. 

Poljski prevoznik je danes prvič pristal iz Varšave z Boeingom 737 MAX v Ljubljani. Na omenjeni redni liniji letijo ponavadi z Embraerji družine E170 in E190, danes pa so zaradi večjega števila potnikov v prihodu spremenili tip letala na Boeing 737 MAX 8. Na Brniku je pristal Boeing s kapaciteto 186 sedežev, ki je bil dostavljen poljskemu prevozniku junija 2018. Poljaki imajo v svoji floti 5 letal tega tipa, še 8 pa naročenih.