Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Transavia najavlja nizkocenovne lete med Ljubljano in Parizom

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
15 Jul 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Kar se je že dlje časa potihem pričakovalo, kot kaže postaja res. Poleg Bruselj Charleroi-ja, Londona in Amsterdama, Ljubljana predvidoma v jeseni dobiva še eno redno nizkocenovno povezavo do ene izmed evropskih prestolnic.

Ob koncu oktobra namerava redne lete med slovensko in francosko prestolnico vzpostaviti letalska družba Transavia France. Gre za podružnično letalsko družbo večje Transavie, ki že več let leti med Ljubljano in Amsterdamom. Delita si celotno zunanjo grafično podobo, letalske vozovnice je možno za obe družbi kupiti na eni spletni strani. Transavia France ima glavno bazo na letališču Orly pri Parizu, od koder tudi nameravajo vzpostaviti lete v Ljubljano. V floti bi naj, po zadnjih podatkih imeli 50 letal Boeing 737-800, katerih povprečna starost je skoraj 9 let. Vsa letala so 189 sedežna in so v francoskem registru zrakoplovov. 

Po zbranih podatkih bi se naj leti pričeli 24. oktobra 2021, dvakrat tedensko, ob torkih in nedeljah, v popoldanskih urah. Številk leta iz Orly-ja za Brnik bi naj bila TO3778, v obratni smeri pa TO3779. Letalski prevoznik ali letališče Ljubljana do tega trenutka še nista objavila uradne novice o vzpostavitvi letov.

Pariz je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij iz Ljubljane. Od stečaja Adrie jeseni 2019 je edini prevoznik na povezavi med mestoma francoski Air France, ki je pred epidemijo letel tudi do 2x dnevno, sedaj leti enkrat dnevno.

V lanskem letu je med Ljubljano in Parizom z Air France-om letelo nekaj čez 25 tisoč potnikov, kar je bil skoraj 75% padec napram letnemu prometu na tej liniji v letu 2019. Spomnimo, lani aprila, maja in decembra ni bilo niti enega rednega leta med slovensko in francosko prestolnico. Povprečna zasedenost letal je bila 62%, kot zanimivost naj dodamo, da je v letih pred pandemijo koronavirusne bolezni bila povprečna zasedenost letal (poleg Air France-a je letela še Adria Airways) med 70 in 75%. Air France ima z linijo med Brnikom in Charles de Gaulle-om velike namene z optimizacijo voznega reda. Srednjeročno želijo iz Ljubljane leteti dvakrat dnevno, od tega bi bil en let z dnevno rotacijo, druga rotacija pa bi bila s pozno večernim prihodom in zgodnjim jutranjim odhodom.

Zadnji let SunExpress-a iz Antalije

Bo pa jutri svoj zadnji redni let v Ljubljano v tej sezoni opravil turški prevoznik SunExpress, ki se bo nekaj tednih umika z Brnika z linijo do Antalije. Prevoznik se je od začetka vzpostavitve linije soočal s slabo povprečno zasedenostjo letal, kateri so pogojevale stalno spreminjajoče se restrikcije zaradi koronavirusne bolezni.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31