Natisni to stran

Goodyearjev cepelin nad Slovenijo

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
16 Jul 21
Napisal Aljoša Jarc
Objavljeno v Novice

Včeraj je Slovenijo preletel Goodyear Blimp. Cepelin je zjutraj odletel iz Welsa v Avstriji in po osmih urah pristal v Gorici, Italiji. Okolico letališča je po prihodu velikana, ki v dolžino meri 75 metrov, obiskalo večje število letalskih navdušencev in krajanov, ki so želeli videti in fotografirati Goodyearovo ikono.

Na poti v Gorico je Blimp preletel lep del Slovenije: opazili so ga nad Mariborom, Celjem, Ljubljano, Postojno in drugih slovenskih krajih, fotografije in posnetki cepelina pa so hitro preplavili socialna omrežja. Po nočnem postanku bo danes dopoldan Blimp odletel proti Lombardiji, kjer bo v okviru svetovnega prvenstva FIA v vztrajnostnem dirkanju (FIA World Endurance Championship) spremljal dirko 6 ur Monze.

V Slovenijo se bo predvidoma spet vrnil že 20. julija. Takrat naj bi letel nad Ajdovščino, Postojno, Vrhniko in Ljubljano ter pristal na letališču v Lescah, od koder bo 21. julija, če bodo vremenske razmere to omogočale, izvajal panoramske polete nad Blejskim jezerom, Kranjem, Škofjo Loko in tudi Ljubljano. Iz Slovenije se bo odpravil na Poljsko, v Wroclaw, potem ga bo avgusta pot vodila še v Kobenhaven in na slovito dirko v Le Mans.

Goodyear uporablja v oglaševalske namene zračne ladje že od leta 1917, ko je prvi prototip B1 opravil krstni let nad Chicagom. Trenutno upravljajo s štirimi cepelini tipa Zeppelin NT: trije letijo po ZDA (Wingfoot One, Two, Three), eden pa po Evropi (Europe Blimp). Vsakega poganjajo trije 200 konjski motorji, ki omogočajo najvišjo hitro 125 km/h. Nad Slovenijo je sicer Europe Blimp letel s hitrostjo približno 60 km/h. V Evropo se je sicer Zeppelin NT vrnil leta 2020, po skoraj desetletni odsotnosti. Prvi evropski Blimp – Europa je poletel leta 1972, baziran pa je bil blizu Rima. Goriško letališče je sicer nazadnje obiskal 40 metrski Spirit of South Pacific leta 2000, nad mesto je letel več dni in izvajal panoramske polete.

Europe Blimp je večino časa poleta viden tudi na spletni strani Flightradar24 in drugih podobnih servisih, leti pa z oznako D-LZFN. Če ste včeraj prezrli njegov prihod ne zamudite naslednjih poletov nad Slovenijo, morda se bo kmalu pojavil tudi na nebu nad vami.