Natisni to stran

Cepelin navdušil Slovence

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
22 Jul 21
Napisal
Objavljeno v Novice

V torek popoldan je na letališču v Lescah pristal Goodyearov cepelin, ki je takoj postal atrakcija. Radovednežev je bilo toliko, da jih enostavno nihče ni pričakoval niti poskušal odvrniti od ogleda cepelina od blizu. Nad Sloveniji je cepelin nazadnje letel leta 2000.

Zeppelin NT N07-101 je največji poltogi letalnik na svetu, saj v dolžino meri kar 75 metrov, v širino 19,5 metra, v višino pa skoraj 18 metrov. Na vsaki strani ovoja in na repu cepelina so trije 4-valjni  motorji, vsak z 200 konjskimi močmi, ki ga poganjajo s hitrostjo do 125 kilometrov na uro. Potovalna hitrost pa je med 60-70 km/h. Posebnost Goodyear Blimpa je, da se lahko med lebdenjem na mestu obrne okoli lastne osi ter vzleti ali pristane navpično. Brez težav lahko leti na višini 3000 metrov, lebdi nad določeno točko ter preleti kar 1000 kilometrov. Prav zaradi velikega dosega in nizkega hrupa je odlična platforma za zračne posnetke na večjih športnih in drugih dogodkih za kar ga pri Goodyearu spridom izkoriščajo.

Škofja Loka
 Škofja Loka

Glavni pilot Fritz Guenther je povedal, da so z njim nepretrgoma leteli kar 24ur in 45 minut in dodal: »Vzleti in pristane lahko tako rekoč na vsaki ravni površini in ne potrebuje letališke infrastrukture. V posadki cepelina sta dva pilota na tleh pa jima pomaga do 12 članska ekipa. Cepelin je sicer certificiran tudi za letenje z enim pilotom. V gondoli je prostora za dva pilota ter za 12 do 14 potnikov. Med pristankom vkrcanje in izkrcanje potnikov poteka po sistemu en noter en ven, da se ohrani ustrezna masa cepelina.«

Goodyear Blimp Zeppelin NT LZ N07-101 je odet v prepoznavno modro in rumeno barvo podjetja Goodyear. Zunanji ovoj Goodyear Blimpa je tako narejen iz enakega materiala kot napihljiva vzmetnica ali napihljiva igrala za otroke, za njeno trebušasto obliko pa poskrbi notranji tlak helija. V notranjosti Goodyear Blimpa pa se nahaja še dodatna poltrda struktura, sestavljena iz aluminijastega okvirja in ogljikovih vlaken, na katero so pritrjeni trije 4-valjni motorji. Ti zagotavljajo natančno krmiljenje ter omogočajo, da zračna ladja lebdi na mestu in vzleti ter pristane navpično, tako kot helikopter. Pilotska in potniška kabina, poznana tudi kot gondola, je narejena iz ogljikovih vlaken in visi blizu sprednjega dela ovoja. Dostop do nje je omogočen po lahkih aluminijastih stopnicah, ki jih pod zadnja vrata pritrdi član zemeljske posadke. Napolnjen je s helijem zato ne rabijo močnih motorjev, ki bi jim omogočali vzgon. Motorji zagotavljajo predvsem hitrost. V primeru odpovedi vseh treh motorjev lahko letijo kot balon.

Optimalna višina za letenje Goodyear Blimpa je 300 m nad terenom. Goodyear Slovenija je na včerajšnjem dogodku omogočil letenje s cepelinom 40 posameznikom. Med njimi poslovnim partnerje podjetja Goodyear, zaposlenim v podjetju, medijskim predstavnikom in nagrajencem različnih nagradnih iger. Družba Goodyear Slovenija komercialnih poletov ni organizirala. Z cepelinom pa lahko poletite v Friedrichshafnu, kjer po besedah Fritza Guentherja vsako leto prepeljejo 24.000 potnikov. Volumen ovoja je 8425 m3.

Pilota Katharine Board in Fritz Guenther
 Pilota Katharine Board in Fritz Guenther

Polet s cepelinom je bil enkratna izkušnja in za letalske navdušence vsekakor »It's a must«. Že sam brifing pred letenjem je nekaj posebnega. Osebje zadolženo za boarding vam v parih stavkih razloži postopke vkrcanja in izkrcanja ter pristop do letalnika. Nevarnosti tako kot pri helikopterjih in letalih tako rekoč ni. Še najbolj je tvegan vstop in izstop, saj morate po stopnicah kar najhitreje v gondolo. Cepelin se namreč rahlo premika z vetrom. Ko zasedete svoj sedež je cepelin v parih minutah že na potovalni višini 300 m in uživancija se začne. Let od Lesc preko Kranja do Škofje Loke in preko Bleda nazaj do Lesc je minil v dobri uri. Več kot dovolj časa, da se v miru naužiješ lepot, ki jih ponuja čudovita Gorenjska okolica. Let je bil miren in tih. Res krasno.

Ko Goodyear Blimp pristaja, glavni v zemeljski posadki v zrak pridrži majhen indikator za smer vetra, ki pilotu omogoči končno preverjanje smeri vetra ob pristanku. Cepelin vedno pristane v smeri proti vetru. Posebno zanimiv je zadnji del pristanka cepelina, ko se spušča proti sidrišču pod naklonom 30°. Proti sidrišču tako rekoč pikira kar potniku omogoča pilotski pogled med pristankom. Po zaključku letenja cepelin sidrajo k 32 tonskemu tovornjaku, ki cepelinu omogoča, da se obrača proti vetru in zdrži hitrosti vetra do 130km/h. Parkiranje brez tovornjaka za sidranje je zelo težko oz. skoraj nemogoče je po pristanku povedal Fritz Guenther. Poleg njega je letela ena izmed dveh pilotk cepelinov Katharine Board, ki s cepelini leti od leta 1997. Je pilotka, inštruktorica in izpraševalka letenja.

Podjetje Goodyear ima tri baze zračnih ladij v Združenih državah Amerike – Wingfoot Lake v mestu Suffield v zvezni državi Ohio, Pompano Beach v Južni Floridi in Carson v okolici Los Angelesa v Kaliforniji. Četrta baza za Goodyear Blimp je v mestu Friedrichshafen v Nemčiji. Na svoji evropski turneji ga boste lahko videli še v Avstriji, na Poljskem, na Danskem in v Franciji. Preletel pa bo tudi Češko in Nemčijo.

Trasa poleta na dan 22. julij 2021. Vzlet iz Lesc ob 10 uri.
 Trasa poleta na dan 22. julij 2021. Vzlet iz Lesc ob 10 uri.