Natisni to stran

Po devetih letih zopet redna povezava s Španijo

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
02 Avg 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Španska Iberia je danes vzpostavila redno povezavo med Ljubljano in Madridom. Načrtovanih je devet povratnih letov. Vsi v avgustu.

Letalo španske Iberie je na Brniku pristalo ob 19:05. Letališki gasilci so ga kot se za krstni let spodobi pričakali z vodnim krstom. Sledila pa je krajša slovesnost na kateri so ob vzpostavitvi povezave simbolično prerezali slavnostni trak.

Španski letalski prevoznik Iberia je lete v Ljubljano napovedal 28. aprila po tem, ko je Ljubljana po podatkih prevoznika zmagala v glasovanju Iberiinih sledilcev na socialnih omrežjih. Poleg slovenske prestolnice so bili v igri že Azori (Portugalska), Fes (Maroko), Bastia (Francija) ter tri grške destinacije, Rodos, Zakintos in Solun.

Vodja letaliških storitev pri Fraportu Slovenija  mag. Janez Krašnja je povedal, da je španski trg za Slovenijo pomemben tako na gospodarskem kot turističnem trgu in dodal: »Madrid je tudi eden večjih evropskih hubov in slovenski potniki bodo preko Madrida lahko leteli na razvejani mreži Iberie povsod po svetu predvsem pa v Latinsko Ameriko. Želimo si, da bi bil obseg letenja že v prihodnjem letu večji. Tako v smislu večjega števila frekvenc kot tudi daljše sezone. Želimo si in upamo, da bo ta linija kmalu postala celoletna.«

Vodja predstavništva STO Italija Aljoša Oto je povedal, da so nove linije tisto, kar lahko prinese nov zagon slovenskemu turizmu in prav tako liniji zaželel, da bo zaživela in pomenila dolgo sodelovanje.

Direktor prodaje za trge Latinske Amerike in poslovnega razvoja pri prevozniku Iberia Víctor Moneo je dodal, da je vzpostavitev nove linije v sedanjih razmerah uspeh: »Nihče ni predvidel takega scenarija. Zadnji mesec je pokazal, da se moramo prilagoditi hitro spreminjajočim se razmeram. Iberija danes leti na 114 destinacij v Evropi, Ameriki in Afriki.«

V Ljubljano bodo leteli ob ponedeljkih in petkih z Airbusom A320. Po besedah Monea se cene povratnih vozovnic začnejo pri 115 EUR. Danes je v Slovenijo priletelo 142 potnikov v Madrid pa jih je odletelo 73. Po besedah mag. Janeza Krašnje se tudi naslednji leti dobro prodajajo zato upajo, da se bo linija prijela in, da bo letov bistveno več kot sedaj.

To ne bo prva redna letalska povezava med Slovenijo in Španijo. Leta 2006 je z rednimi leti med Slovenijo in Španijo začela Adria Airways, ki je več let redno letela med Ljubljano in Barcelono. Leta 2009 so pri Adrii dodali še redne lete med Ljubljano in Madridom, ki je tisto poletje med obema prestolnicama letela dvakrat tedensko. Leta 2010 pa je eno poletje redne lete med Ljubljano in Barcelono omogočal španski nizkocenovnik Vueling. Leteli so dvakrat tedensko od konec junija pa do sredine septembra. Redne lete med Slovenijo in Španijo je Adria nato opustila jeseni 2012 ter jih ni več obnovila spomladi 2013. Največ potnikov je na rednih letih med Slovenijo in Španijo letelo v letu 2010, in sicer nekaj čez 16 tisoč, leta 2008 pa nekaj čez 15 tisoč.

Povezava z Madridom je 12 redna linija iz Brnika. Do konca septembra pa pričakujejo še štiri nove linije. V Dubaj bo letel flyDubai v London pa British Airways ter easyJet. Air Montenegro pa v Podgorico.

 

2 komentarji

  • Komentiraj povezavo Alexander Torek, 03 Avgust 2021 13:46 objavil Alexander

    Btw thanks for the great IB arrival photos. Interesting also to see, that Swiss is coming with a long stop to LJU. Todays flight arrival at 1345 will depart on Wednesday morning only. Next week the same.

  • Komentiraj povezavo Alexander Torek, 03 Avgust 2021 13:43 objavil Alexander

    Absolute fantastic to have IB in LJU. Hopefully we will see more flights to come in 2022.
    Viva España !