Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel in Genevation sta sklenila sodelovanje na področju letalske proizvodnje

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
15 Sep 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Uradni podpis pogodbe je potekal v prisotnosti madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in slovenskega predsednika vlade Janeza Janše po slovesni otvoritvi 53. Mednarodnega Obrtnega Sejma (MOS) v Celju 15. septembra 2021.

 

Pipistrelova družina letal SW 121, ki so bila že večkrat nagrajena, je bila prepoznana kot idealna za potrebe prihodnjih madžarskih dejavnosti s področja letalstva. Podjetje Genevation je izkazalo interes in pristopilo k proizvodnji, trženju in poprodajni podpori na izbranih tržiščih. Po obsežnem usklajevanju na tehnični, organizacijski, zakonodajni in vladni ravni oba partnerja s podporo vlad svojih držav z veseljem oznanjata, da je sodelovanje podpisano.

Projekt sodelovanja v vrednosti več kot 100 milijonov EUR za desetletno obdobje vključuje:

  • Proizvodno organizacijo certificiranih letal na Madžarskem,
  • končno montažo letal družine Pipistrel SW 121 na Madžarskem za izbrana domača in mednarodna tržišča (Madžarska, Rusija in ozemlja nekdanje ZSSR, afriške države, države višegrajske skupine, Turčija in Izrael),
  • sodelovanje pri razvoju poslovnih priložnosti in proizvodnji sodobnih kompozitnih struktur, letalskih delov, programov za namenske projekte in letal z ničelnimi emisijami.

Osnova tej pogodbi je bil vladni Sporazum o Sodelovanju, ki sta ga podpisala dr. Gáspár Maróth, madžarski vladni komisar za razvoj obrambe, in Zdravko Počivalšek, slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Z njim sta vladi obeh držav potrdili, da je Madžarska pripravljena spodbujati in krepiti rast svoje obrambne industrije, ustvarjati nove proizvodne zmogljivosti, povečevati znanje in inovativne rešitve; ter da Slovenija hkrati izdatno podpira dvostransko in regionalno industrijsko sodelovanje, zlasti v panogah, kjer že obstajajo opazne tržne izkušnje in tradicionalni izdelki, ki jih je mogoče še dodatno izkoristiti.

”Veselimo se in pozdravljamo nove priložnosti, ki jih bodo v okviru tega sodelovanja prinesla Pipistrelova letala madžarske proizvodnje in s tem tudi izjemnega dviga strateške vrednosti vseh deležnikov”, so sporočili iz Pipistrela.

Vse vpletene strani pričakujejo znaten porast sodelovanja v celotni industriji, ki bo ustvarjalo večjo konkurenčnost na svetovni ravni, podprto s spretnostmi in izkušnjami, ki jih ponuja slovensko-madžarska regionalna naveza.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31