Natisni to stran

Prvi korak do poklicnega pilota

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
11 Okt 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Na  letališču  v  Cerkljah  ob  Krki  je  v  prvi  polovici septembra  potekalo  selekcijsko  letenje  za  izbor  kandidatov za bodoče pilote Slovenske vojske. Po enotedenskem teoretičnem usposabljanju je vsak izmed kandidatov pod budnim očesom inštruktorjev Slovenske vojske preživel šest ur v šolskem letalu Zlin 242L.

Na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije so spomladi objavili razpis za štipendije za pilota, na katerega se je do 5. aprila prijavilo 15 kandidatov, zdravniški pregled pa jih je uspešno opravilo 11. »To je najštevilčnejša skupina kandidatov v zadnjih letih,« je povedal namestnik poveljnika Letalske šole Slovenske vojske in vodja selektivnega letenja major Matej Krajnc.

Pogoj za prijavo na razpis je vpis na letalsko smer Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Kandidati morajo nato opraviti zdravniški pregled in test gibalnih sposobnosti. Tisti, ki so uspešni, se lahko vključijo v postopek selektivnega letenja, s katerim kandidate preizkusijo, ali so sposobni opravljati naloge pilotov Slovenske vojske.

Simulator letenja X-Alpha 200 podjetja Pipistrel
  Simulator letenja X-Alpha 200 podjetja Pipistrel

 

Seznanijo se s teorijo in vadijo v simulatorju

Postopek selekcije traja dva tedna. Najprej kandidati pridobijo teoretično podlago. »Ker so študenti prvega in drugega letnika Fakultete za strojništvo, pričakujemo, da imajo vsaj temeljno matematično in fizikalno znanje,« je povedal učitelj letenja nadporočnik Urban Odlazek ter dodal: »Prvi teden se kandidati seznanijo s teorijo, v okviru katere spoznajo različne režime letenja, letalo Zlin 242L in letališče Cerklje ob Krki z okolico.

Predavanja trajajo vsak dan po osem ur. Ob koncu teoretičnega dela morajo uspešno opraviti teste, da lahko pristopijo k letenju.« Kandidate so tokrat prvič seznanili tudi s simulatorjem letenja, ki ga je Slovenska vojska dobila letos. »Simulator X-Alpha 200 podjetja Pipistrel predstavlja najsodobnejši pripomoček za usposabljanje pilotov in je za Slovensko vojsko korak naprej pri šolanju pilotov,« je razložil nadporočnik Odlazek. Simulator letenja začetnikom omogoča, da spoznajo, kako se letalo odziva na uporabo krmil in komand motorja, ter tako pridobijo prve izkušnje v nadzorovanem okolju. »Vsak izmed kandidatov je v simulatorju preživel približno pol ure. Postavili smo jih v virtualno okolje, ki predstavlja njihovo bodoče delovno okolje, torej letenje z letalom in tisto, kar bodo pozneje zares videli. V simulatorju je namreč ortofoto posnetek terena. Slika, ki jo kandidat vidi v virtualnem okolju, je enaka realističnemu okolju v naravi. Kandidati si lahko tako izbirajo orientirje za posamezne zavoje v šolskem krogu. Prav izvajanje šolskih krogov je bila glavna naloga v simulatorju. Simulator je za letalo Pipistrel Virus SW, naši kandidati pa letijo na zlinih 242L. Zato je ta let v simulatorju za njih bolj informativen,« je razložil nadporočnik Odlazek. Kandidati so se v simulatorju seznanili z dejavniki šolskega kroga in orientirji okoli letališča. Šolski krog je združeval vse režime letenja, kandidati pa so dobili občutek dinamike dogajanja med poletom. »Pomembni novosti, ki ju omogoča simulator, sta ustavitev leta in analiza dejanj, ki jih je kandidat izvedel,« je postopek opisal nadporočnik  Odlazek  in  dodal,  da  se  lahko  inštruktor s kandidatom takoj pogovori o njegovih napakah ter mogočih izboljšavah, ki jih lahko nato kandidat med nadaljevanjem leta odpravi.

Pred letenjem z letalom Zlin 242L
  Pred letenjem z letalom Zlin 242L

 

Izvajajo praktične lete  in izpitni let ter spoznajo akrobatsko letenje

Drugi teden selekcije kandidati začnejo z jutranjimi pripravami na letenje. Major Matej Krajnc je povedal, da imajo prvi dan kandidati samo informativni let. Začnejo z informativnim ogledom območja letališča. Po tem letu se začnejo v učilnici pripravljati na letenje. Vsak dan imajo jutranje priprave na letenje in jutranji informativni sestanek za pilote, ki se ga udeležijo tudi drugi piloti Slovenske vojske. Na sestanku jih seznanijo s pomembnimi informacijami za pilote, t. i. notami (angl. notice to airman), meteorološkimi razmerami in drugimi za letenje pomembnimi podatki. »Nadaljujemo z dvema letoma na dan in tako stopnjujemo intenzivnost. Po vsakem letu opravimo analizo in v učilnici pripravo za naslednji dan. Sledijo popoldanske priprave na letenje naslednje ga dne,« je dnevni program selekcije opisal major Krajnc in dodal: »Danes delamo še zadnje vaje. Prav take bodo imeli fantje jutri na izpitnem letu. Trenutno izvajamo šolske kroge. Popoldne bomo izvedli letenje v coni. Učimo jih različnih režimov letenja, torej vzpenjanje, zavoje, spuščanje, horizontalni let in podobno. To ponavljajo ob naši navzočnosti, da pridobijo izurjenost in samozavest. Ker nimajo izkušenj z letenjem, ne moremo pričakovati, da bodo takoj vse opravili brez napak. Bistvo selekcije je spremljanje razvoja kandidatov. Kandidati so ves čas ocenjevani, na koncu pa izberemo tiste, ki so primerni za nadaljnje šolanje v Letalski šoli Slovenske vojske.« Na njih ne gledajo samo kot na posameznike, temveč so pozorni tudi na to, kako se vedejo v skupini, kako sodelujejo med seboj in kakšen je njihov značaj. Fantje so zelo dobra in homogena skupina. Na aktivnosti prihajajo pripravljeni in motivirani. Piloti si med seboj zaupajo in to želijo naučiti tudi svoje bodoče sodelavce. Nadporočnik Odlazek je še pojasnil, da kandidatom ni treba takoj pokazati, kaj znajo: »Bistvo je, kako napredujejo od prvega do zadnjega dne. Na podlagi njihovega napredka si lahko predstavljamo, kako bo znanje posameznika napredovalo z izobraževanjem v Letalski šoli Slovenske vojske. Del selekcije je tudi akrobatsko letenje, ki ga izvajamo inštruktorji. Pokažemo osnovne elemente, kot so obrat na krilo, pentlja, bojni zavoj, obrat čez krilo in podobno. Ocenjujemo prilagoditev kandidatov na letalsko okolje, ker se od vojaških pilotov pričakuje, da bodo sposobni prenašati nekatere obremenitve.«

Pogovor inštruktorja letenja s kandidatom za pilota
  Pogovor inštruktorja letenja s kandidatom za pilota

 

Že od otroštva si želijo postati piloti

Vsi kandidati, ki so uspešno opravili selekcijo, bodo z Ministrstvom za obrambo sklenili pogodbo in se tako zavezali, da bodo diplomirali iz letalske smeri na Fakulteti  za  strojništvo.  Med  študijem bodo  v  Letalski  šoli  Slovenske  vojske pridobili letalsko znanje, ki je nujno za uspešno končano šolanje na fakulteti, in se pripravili na poklicno pot v Slovenski vojski. Garanje se za njih šele začenja. Vendar so tisti, ki si želijo leteti, na to pripravljeni. Kandidat Aljaž Trošt iz Postojne si že od otroštva želi postati pilot. »Odločen sem bil, da bom pilot helikopterja. Zdaj bi raje letel z letalom, saj so me ta prevzela,« je povedal. Po nekaj urah je dobil več občutka za letenje, kot je prej pričakoval. Razložil je, da je bil njegov prvi samostojni pristanek malo trši od tistih, pri katerih mu je pomagal inštruktor. Občutek med akrobacijami pa je bil podoben kot v zabaviščnem parku v Gardalandu, samo stopnjo višje. Kandidat Miha Božnar iz Škofje Loke je pojasnil, da je bilo letenje zanimivejše od učenja teorije. »Na začetku sem bil živčen, ker nikoli prej nisem bil v letalu. Potem pa zato, ker sem moral z njim leteti. Z večkratnim letenjem mi je vse postalo bolj domače in sem se sprostil. Zdi se mi, da sem hitro dobil občutek za letenje,« je še razložil in dodal, da je bil občutek ob prvem pristanku krasen. Kandidat Kristijan Šmid iz Oplotnice že od nekdaj sanja, da bi postal pilot v Slovenski vojski. Pred selekcijo je naletel od 15 do 20 ur na jadralnem letalu. To mu je malo pomagalo pri poznavanju aerodinamičnih lastnosti letala, in sicer, kako se letalo obnaša v zraku in kako poteka letenje. »Toda tehnika pristajanja in potek dela v motornem letalu se razlikujeta od športnega letenja v jadralnem letalu. Bolj ko ne sem se na to razliko že navadil,« je končal pogovor.