Natisni to stran

V Sloveniji registrirana nova letalska družba

Oceni ta prispevek
(13 glasov)
16 Nov 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Slovenija po neuradnih, a zanesljivih informacijah, v bližnji prihodnosti lahko pričakuje novega letalskega prevoznika.

Po tem, ko se načrti South East Airlines-a niso iztekli, kot je bilo predvideno (prevoznik neuradno opravlja komercialno dejavnost s tujim AOC-jem ter letalom tipa Airbus v eni izmed balkanskih držav), je pred pridobitvijo vseh dovoljenj še en prevoznik, ki bi naj že vložil dokumentacijo za izdajo slovenskega spričevala letalskega prevoznika.

Po naših informacijah in javno dostopnih podatkih, je letalska družba registrirana s polnim imenom DUNAIR SI d.o.o. s sedežem na Partizanski ulici 13A v Mariboru in zastopnikom-direktorjem, gospodom Farkas Andras-em ter v zaključni fazi pridobivanja AOC-ja. O tem, ali je družba res v postopku pridobitve AOC-ja smo vprašali tudi slovensko Agencijo za civilno letalstvo, kjer so nam potrdili, da trenutno vodijo en postopek pridobivanja spričevala komercialnega letalskega prevoznika, vendar zaradi postopka, ki je še v teku, ne morejo komentirat ali gre za to družbo ter v kateri fazi je postopek. Kdaj bi lahko bil postopek zaključen tudi ni znano. Kot so nam pojasnili na agenciji, je čas trajanja pridobivanja potrebnega spričevala odvisen predvsem od popolnosti vloge, kjer z morebitnimi ugotovljenimi neskladnostmi in posledično potrebnimi dopolnitvami postopek lahko traja precej dlje, kot si v začetku zamisli vlagatelj zahteve. Kot smo še neuradno izvedeli v uredništvu, družba po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj za opravljanje komercialne dejavnosti naj ne bi nameravala opravljati le te na katerem izmed slovenskih letališč, ampak na oddaljenih trgih, predvidoma v Afriki.

Po pridobljenih informacijah v uredništvu, bi naj šlo za letalsko družbo, ki bi v začetni floti imela letalo Boeing 737-300 serijske številke 28673, ter bi naj zanj že bila rezervirana registrska oznaka S5-AEA. 
Po pridobljenih informacijah v uredništvu, bi naj šlo za letalsko družbo, ki bi v začetni floti imela letalo Boeing 737-300 serijske številke 28673, ter bi naj zanj že bila rezervirana registrska oznaka S5-AEA. 

 

Če so informacije pravilne, gre za letalo Boeing 737-300, staro skoraj 24 let (dostavljeno februarja 1998 francoskemu prevozniku Air France). Pri Francozih je letalo letelo 5 let z registrsko oznako F-GRFB, nato je deset let letelo za kitajskega prevoznika Air China z registrsko oznako B-5036, od maja 2013 pa do konec prejšnjega leta pa bi naj letelo za družbo Badr Airlines iz Sudana v severovzhodni Afriki z registrsko oznako C5-BDO (na sliki zgoraj). Vmes bi naj bilo letalo krajši čas registrirano tudi v gruzijskem registru letal z registracijo 4L-AJO za prevoznika Vista Georgia. Letalo bi naj razpolagalo s konfiguracijo 120 sedežev v ekonomskem razredu in 8 sedežev v poslovnem razredu, ali bo za DUNAIR SI rekonfigurirano v enotni ekonomski razred, ni znano. Serija 300 tipa letala B737 je dandanes dokaj redka v evropskem komercialnem potniškem letalstvu, nekoliko pogosteje pa je uporabljen v tovornem prometu, tudi v Evropi. 

Več informacij o novem prevozniku v nastajanju nam v uredništvu zaenkrat še ni uspelo pridobiti. 

Fotografija: Sergey Saveliev (Jetphotos.com)