Natisni to stran

Slovenija prepovedala lete iz sedmih afriških držav

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
27 Nov 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Slovenija je na podlaga priporočila Svetovne zdravstvene organizacije ter Evropske komisije v zvezi z novo različico ”Omicron” virusa, z objavljenim sporočilom za pilote (NOTAM) prepovedala vse lete iz sedmih afriških držav, kjer so potrdili širjene nove različice koronavirusne bolezni.

Zaradi preprečitve širjenja virusa je po hitrem četrtkovem ukrepanju Velike Britanije, danes sledil še dobršen del preostalega sveta. Britancem so najprej sledili v državi Singapur, nato naši sosedi Italija in Avstrija, potem še Malezija, Nizozemska, Francija, Filipini, Katar, Združeni Arabski Emirati, Savdska Arabija, Maroko (Maročani so že včeraj napovedali s ponedeljkom prepoved vseh letov iz Francije v Maroko), Kanada, Združene države Amerike in Egipt. Spisek držav se hitro daljša, med zadnjimi je ukrepala še Slovenija.

Z NOTAM-om so prepovedani vsi leti iz Republike Slovenije v države Botsvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južna Afrika in ZImbabve ali leti iz teh držav v Republiko Slovenijo. Med izjemami so tovorni, dostavni, humanitarni in repatriacijski leti, za katere je bila pridobljena predhodna odobritev Ministrstva za infrastrukturo.

NOTAM je stopil v veljavo danes ob polnoči in je trenutno veljaven do 31.12.2021 do polnoči. (Vir: Slovenia Control)
NOTAM je stopil v veljavo danes ob polnoči in je trenutno veljaven do 31.12.2021 do polnoči. (Vir: Slovenia Control)

Dodatno je vlada na dopisni seji z odlokom tudi določila obvezno karanteno za vse državljane Republike Slovenije, ki bi ob vstopu v Slovenijo izkazovali gibanje v zadnjih 14 dneh v prej omenjenih državah. Po 10-dnevni karanteni je obvezno PCR testiranje. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop ne dovoli.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Seznam držav oziroma območij z različico B.1.1.529 objavlja NIJZ na svoji spletni strani.