Natisni to stran

Air Serbia sklenila sporazum z ITA Airways tudi za lete iz Ljubljane

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
27 Nov 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Srbski letalski prevoznik Air Serbia je z italijanskim nacionalnim letalskim prevoznikom ITA Airways dosegel dogovor o letenju pod skupno oznako na določenih rednih linijah, med njimi je tudi povratna povezava srbskega prevoznika iz Beograda do Ljubljane.

Srbi tako dodajajo svojo oznako leta (JU) na liniji ITA Airwaysa iz Rima za dve mednarodni destinaciji, Atene in Tirano ter na devet lokalnih italijanskih destinacij - Bari, Brindisi, Genovo, Catanio, Lamezio Terme, Palermo, Torino, Trst in Benetke. 

”Italija predstavlja zelo pomembno tržišče tako za Srbijo kot za regijo, kar potrjuje tudi strateški značaj vzpostavljenega partnerstva. Veseli nas, da nadaljujemo in negujemo tradicionalno dobre odnose z italijanskim nacionalnim letalskim prevoznikom. Prav tako nam je hkrati v zadovoljstvo, da lahko na takšen način doprinesemo razvoju in poglabljanju kulturnih in ekonomskih povezav med obema državama. Z velikim zadovoljstvom pričakujemo potnike partnerske družbe ITA Airways na letih Air Serbie,” je povedal gospod Jirži Marek, direktor za komercialo in strategijo pri Air Serbii. 

Dogovor o letenju pod skupno oznako omogoča družbi ITA Airways, da razširi mrežo destinacij z dodajanjem svoje oznake (AZ) na redne lete srbskega prevoznika iz Rima in Milana za Beograd. Poleg omenjenih dveh linij, pa bodo v kratkem potniki ITA AIrwaysa preko Beograda povezani še z 11 izbranimi destinacijami, na katerih leti Air Serbia. V omenjeni izbrani druščini regionalnih letališč, kot so Atene, Banja Luka, Bukarešta, Podgorica, Sarajevo, Sofija, Skopje, Solun, Tivat in Tirana, se je znašla tudi naša Ljubljana.

Tako imenovani dogovor o letenju pod skupno oznako (”Codeshare”) med dvema prevoznikoma, je dogovor, ki omogoča prodajo in nakup letalskih vozovnic za isti let na določeni liniji na določen dan tudi pri prevozniku, ki dejansko ne opravlja in ne bo opravil omenjenega dotičnega leta. Na podlagi podpisanega sporazuma med prevoznikoma, naknadno prevoznik, ki je opravil let, dobi plačilo s strani prevoznika, pri katerem je bila letalska vozovnica kupljena. V praksi pa to tudi pomeni, da v kolikor je potovanje sestavljeno iz več letov s prestopanji in imasta prevoznika, ki opravljata te lete med sabo sklenjen partnerski sporazum, potniku ponudita, da opravi nakup letalskih vozovnic z eno rezervacijo, pri prijavi na let pa opravi prijavo do končne destinacije ter do končne destinacije tudi ”čekira” svojo prtljago. V kolikor imasta prevoznika med sabo različno politiko glede dovoljene brezplačne količine prtljage, ponavadi velja tista, ki je bolj restriktivna ali če je v dogovoru zapisano drugače.

Air Serbia trenutno opravlja lete iz treh srbskih letališč, poleg Beograda še iz Niša in Kraljeva. Letijo po različnih destinacijah v Evropi, Bližnjem Vzhodu, v Severno Ameriko in Afriko. Flota Air Serbije trenutno obsega eno širokotrupno letalo, deset ozkotrupnih letal tipa Airbus A319/320 in pet turbopropelerskih letal ATR. 

Air Serbia je ena izmed prvih letalskih družb, ki so dosegle te vrste sporazum z ITA Airways, katera je pričela z letenjem pred kratkim po koncu Alitalie.

ITA Airways, ki je v lasti italjanskega Ministrstva za ekonomijo in finance ter ustanovljena na ”pogorišču” nekdanje Alitalie, razpolaga s floto 52-ih letal, od katerih je 7 širokotrupnih in 45 ozkotrupnih.

ITA Airways je že 13-ta partnerska letalska družbe Air Serbie. Srbi imajo dogovorjeno letenje na določenih povezavah pod skupno oznako še s prevozniki Etihad Airways, Aegean, Air Europa, Air China, Air France, Bulgaria Air, Air Baltic, KLM, Tarom, Aeroflot, Finnair in Turkish Airlines.