Natisni to stran

Slovenska vlada najela poslovno letalo

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
02 Dec 21
Napisal
Objavljeno v Novice

Slovenska vlada, oziroma v njenem imenu Ministrstvo za zunanje zadeve, je sklenila najemno pogodbo z bolgarsko letalsko družbo Heli Air Service.

Najeli so srednje veliko poslovno letalo Cessna 560XLS Citation Excel registrskih oznak LZ-CVA. Gre za 14 let staro poslovno letalo, ki je bilo sprva član flote avstralske letalske družbe Sunshine Express Airlines, po nekaj mesecih je že bil prodan v Evropo k luksemburškemu operaterju Luxaviation, kjer je letel več let, pred Bolgari pa ga je v floti imela še družba Svenskt Industriflyg iz Švedske. Bolgari bi ga naj kupili v letošnjem letu, če ravno samo za posel s slovensko vlado, ni znano. Je pa po naših informacijah vsaj eden izmed pilotov na tem letalu pri tej bolgarski družbi Slovenec. 

Najeto letalo je opravilo že kar nekaj letov za namene prevoza slovenske oblasti. Največkrat je letelo med Ljubljano in Brusljem, med drugim pa je bilo v prejšnjih dneh letalo še v Strasbourg-u, Parizu in Barceloni. V prihodnjih dneh bo letalo odletelo predvidoma še v Bruselj in Ženevo. 

Letalo Cessna 560XLS Citation Excel je pogosto letalo v zasebni-poslovni aviaciji. V Sloveniji so z njim leteli pri Ikar Letalstvu, kjer so imeli Cessno 560XL Citation Excel registrskih oznak S5-ICR (letalo bi naj sedaj prodajal DUTB). Do letos spomladi pa je bila v slovenskem registru še Cessna 560XL Citation XLS+ od Batagon Air registrskih oznak S5-BDM, ki pa sedaj leti za avstrijskega prevoznika Pink Sparrow. Trenutno je v slovenskem registru le eno letalo tipa Cessna 560 in sicer Cessna 560XL Citation XLS+ registrskih oznak S5-BBC, ki leti za komercialnega letalskega prevoznika AlpAvia.

Foto: Ian Grinter