Natisni to stran

C-27J Spartan bo dosegel začetne operativne zmogljivosti predvidoma leta 2025

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
12 Jan 22
Napisal Marko Pišlar, revija SV
Objavljeno v Novice

Danes praznujejo slovenski vojaški letalci. Poveljnik 15. PVL polkovnik Janez Gaube je za revijo Slovenska vojska spregovoril o delu v polku. Del intervjuja, ki je vezan na transportno letalo C-27J Spartan povzemamo tukaj.

Ministrstvo za obrambo je sredi novembra sklenilo izvedbeni dogovor z ministrstvom za obrambo republike Italije za nakup transportnega letala C-27j Spartan. Kakšna je vloga polka pri nakupu in katere naloge boste lahko opravljali z novim letalom?

15. polk je zagotovil člane strokovne komisije, ki so sodelovali pri izboru in v postopkih nakupa. S tem letalom bomo lahko opravljali različne naloge ter na podlagi zahtev podpirali tudi delovanje enot Slovenske vojske. Novo letalo bo opremljeno s petimi moduli, in sicer z moduli za prevoz 60 vojakov z osebno opremo ali 36 vojakov s polno bojno opremo, za gašenje, izskok padalcev, prevoz evropalet in seveda z medicinskim modulom. Letalo C-27J Spartan, ki ga že uporabljajo nekatere zavezniške vojske, je zelo zmogljivo, saj ima nosilnost 11 ton. To pomeni, da bomo lahko z njim prepeljali vozilo velikosti hummerja. Letalnik prav tako odlikujeta velik dolet in letenje na veliki višini.

Kako se v enoti pripravljate na prihod novega letala?

V enoti čakamo na podpis pogodbe o nakupu, ki bo vseboval določbe glede vojaškega izobraževanja in usposabljanja posadk za delo na letalu. V 15. polku smo že pripravili nabor ustreznih kandidatov za popolnitev članov posadk, ki jih bomo poslali na šolanje k proizvajalcu. V Slovenski vojski imamo pilote, ki so leteli in še letijo v okviru Programa strateških zračnih zmogljivosti na letalih C-17 v vojaški letalski bazi Papa na Madžarskem. En kapitan se je že vrnil v enoto, drugemu pa se leta 2023 konča mandat pilota na tem letalu.

Njemu smo podaljšali mandat, da se izšola tudi za inštruktorja kapitanov. Tako nam ne bo treba najemati tujega inštruktorskega kadra. Letalo C-27J Spartan bo doseglo začetne operativne zmogljivosti v dveh letih, za končne pa bomo potrebovali štiri leta. Novo letalo bo operativno z doseganjem začetnih operativnih zmogljivosti, to je predvidoma leta 2025. Naloge pa bomo z njim lahko začeli opravljati že prej, saj načrtujemo, da bomo med usposabljanjem posadk lahko zagotavljali zračno oskrbo naših enot na misijah v tujini. Za druge naloge bomo potrebovali več časa. V sestavi posadke letala je tudi skrbnik tovora. Kandidate za to novo dolžnost bomo morali izšolati, da bo natovorjeno letalo lahko varno vzletelo, letelo in pristalo. V načrtu je gradnja novega hangarja na letališču v Cerkljah ob Krki. Prihodnje leto je predviden začetek gradbenih del, ki naj bi bila končana do leta 2023, ko bo letalo predvidoma dobavljeno v Slovenijo.

Kako je v enoti s kadrom in s kakšnimi izzivi se spoprijemate?

Na kadrovskem področju se v polku srečujemo z enakimi izzivi kot v celotni Slovenski vojski. Kadra nam primanjkuje, morda še najmanj pilotov, ker smo vzpostavili reden dotok od dveh do treh pilotov na leto. Primanjkuje nam predvsem letalsko-tehničnega kadra in tehnikov letalcev. Prav tako ni zadostnega kadrovskega priliva v 107. letalsko bazo, ki je temelj za delovanje vojaškega letališča. Za pridobivanje kadra smo v enoti izvedli veliko dejavnosti, promoviramo in predstavljamo letalske in letališke poklice. Na območju Krškega, Brežic in Novega mesta je konkurenca na trgu delovne sile zelo velika, še posebej za tehnični kader smeri strojništva in elektrotehnike, ki ga čaka bolje plačano delo v večjih civilnih gospodarskih družbah ter manjših podjetjih.

Vir: Revija Slovenska vojska, december 2021, št. 12, str. 13, avtor intervjuja: Marko Pišlar

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MO/Revija-SV/2021/sv_21_12.pdf