Natisni to stran

Na Brniku v karanteno napotili 46 potnikov

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
13 Jan 22
Napisal
Objavljeno v Novice

V zadnjem tromesečju so policisti na Postaji letališke policije Brnik izdali 46 izjav o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu.

Največ izjav je bilo za destinacije iz Turčije (18), Egipta (6), Grčije (6) in Nizozemske (5). Skoraj v vseh primerih gre za državljane Slovenije so za sierra5 sporočili iz Policije. Policija na kontrolnih točkah na letališču preverja pogoj PCT, ki je različen glede destinacijo, iz katere prihaja potnik. Potnik, ki ne izpolnjuje pogoja PCT, se ga napoti v karanteno, izda se izjava o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu, podatke pa istočasno pošlje še NIJZ.

Po naših podatkih pa je na Brnik priletelo kar nekaj okuženih, ki jih policijska kontrola ni zaznala, saj so izpolnjevali PCT pogoje za vstop v državo in niso kazali simptomov okužbe. Take potnike v primeru, da se gredo testirati zazna šele NIZJ. »V kolikor bi policija razpolagala s podatkom, da je na letu okužena oseba, bi nemudoma obveščali strokovno službo na NIZJ, ki v takem primeru odloča o ukrepih.« so še zapisali na Policiji. Iz NIJZ pa so za sierra5 povedali, da okužene osebe vedno povprašajo ali so v času inkubacije bolezni potovale in na kakšen način in dodali: »Če so bližnji stiki na letalu družinski člani oziroma prijatelji, potem je problem rešen, ker mora potnik tako ali tako navesti tesne stike. Če potnik ne želi povedati, kje je sedel, mu razložimo, da je dolžan sodelovati pri epidemiološki preiskavi in ga vljudno prosimo, da navede podatke.« Na NIJZ so še zapisali, da med tesne stike na letalu spadajo potniki, ki so od okuženega sedeli dve vrsti sedežev naprej in nazaj ter levo in desno od obolelega potnika. Prav zato je zelo pomembno, da prav vsi potniki izvajajo in upoštevajo navodila in priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Preko letališča na Brniku je oktobra potovalo 57.338 potnikov, novembra pa 45.660 potnikov. Podatki za december bodo objavljeni v ponedeljek 17. januarja 2022. Letalski promet je še vedno v veliki meri odvisen od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih. Mednarodne lete v Slovenijo trenutno opravlja 13 letalskih prevoznikov, ki letijo na 14 destinacij.

Ostanite zdravi in poskrbite za zaščito tudi, ko potujete z letali.