Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Slovenija zapira zračni prostor za ruske prevoznike

Oceni ta prispevek
(11 glasov)
26 Feb 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Vlada je sprejela sklep o prepovedi letenja v zračnem prostoru Republike Slovenije zrakoplovom, ki so registrirani v Ruski federaciji in operatorjem s sedežem v Ruski federaciji, ki jim je operativno licenco izdal pristojni organ Ruske federacije.

V zvezi s situacijo v Ukrajini je treba sprejeti ukrepe zoper zrakoplove, ki so registrirani v Ruski federaciji in zoper vse operatorje s sedežem v Ruski federaciji, ki jim je operativno licenco izdal pristojni organ Ruske federacije. V ta namen Vlada Republike Slovenije sprejema odločitev, v skladu s prvim odstavkom 11. člena Zakona o letalstvu, da se zagotovi obrambne interese Republike Slovenije v zvezi s trenutno krizo v Ukrajini. Tako Vlada Republike Slovenije prepoveduje letenje v zračnem prostoru Republike Slovenije zrakoplovom, ki so registrirani v Ruski federaciji in operatorjem s sedežem v Ruski federaciji, ki jim je operativno licenco izdal pristojni organ Ruske federacije.

Izvajalec navigacijskih služb zračnega prometa Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije, d. o. o., bo zagotovil, da se ne bodo sprejemali načrti letov za letenje v zračnem prostoru Republike Slovenije. V primeru, da bo vodja zrakoplova takega operatorja želel vstopiti v zračni prostor Republike Slovenije, mu pristojna enota službe zračnega prometa ne bo dovolila vstopa.

Ta sklep začne veljati z dnem sprejema in velja do prenehanja razlogov za izdajo tega sklepa, o čemer bo Vlada Republike Slovenije nemudoma obvestila Ministrstvo za infrastrukturo, Javno podjetje Kontrolo zračnega prometa Slovenije, d. o. o., kot izvajalca navigacijskih služb zračnega prometa, nadzorni organ Javno agencijo za civilno letalstvo Republike Slovenije, ter Ministrstvo za obrambo.

Informacijo o prepovedi letenja v zračnem prostoru Republike Slovenije zrakoplovom, ki so registrirani v Ruski federaciji in operatorjem s sedežem v Ruski federaciji, ki jim je operativno licenco izdal pristojni organ Ruske federacije na predlog Ministrstva za infrastrukturo objavi Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije, d. o. o., kot izvajalec navigacijskih služb zračnega prometa, na način, ki je običajen v letalstvu, to je s sporočilom NOTAM (sporočilo za letalce, ang. notice to airmen). Sledeče obvestilo v času objave tega prispevka še ni bilo objavljeno.

Pretežni del zaščitne opreme v prvem valu pandemije so nam prepeljali ruski prevozniki, med njimi tudi Nordwid
Pretežni del zaščitne opreme v prvem valu pandemije so nam prepeljali ruski prevozniki, med njimi tudi Nordwid

Zadnje letalo ruskega prevoznika ali ruskih registrskih oznak je s slovenskega letališča poletelo danes dopoldan, ko je nekaj minut po poldnevu z Brnika poletelo letalo Sukhoi ruskega prevoznika Rossiya na čarterskem letu v Sankt Petersburg (ULLI/PUL) z 39 potniki. Z istim letalom je približno uro prej iz drugega največjega ruskega mesta priletelo 63 potnikov, ki se bodo morali za odhod domov znajti po svoje. Zadnji let na redni liniji Aeroflota je bil izveden včeraj z letalom Airbus A321. To pomeni, da z jutrišnjim dnem ljubljansko letališče ostaja še brez ene redne letalske povezave, ruski prevoznik je do konec zimskega voznega reda predvideval 4 tedenske lete med Ljubljano in Moskvo. Omenjena prepoved omejuje tudi vse ruske zrakoplove, ki bi let opravili znotraj EU, čez Slovenijo do nadaljnega ne smejo. V sklepu ni predvideno, da bi bile predvidena kakršne koli izjeme za ruske zrakoplove, kjer so iz prepovedi vedno izvzeti zrakoplovi za namene iskanja in reševanja (SAR), medicinski leti ter humanitarni leti. Glede na objavljen NOTAM se bo lahko jasno razbralo ali je prepoved generalna za vse ruske zrakoplove ali bo zagotovljena kakšna izjema. 

Ali je ukrep smiseln ali ne, je drugo vprašanje. Za prepoved so se do sedaj poleg Slovenije odločile še Velika Britanija, Litva, Latvija, Estonija, Poljska, Češka, Romunija, Moldavija in Bolgarija. Izmed naših sosednjih držav, nobena. Zagotovo pa ta prepoved ne bo nič dobrega za slovensko-ruske odnose za obdobje po tej krizi, ki se bo zagotovo slej kot prej za nami. 

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

POSODOBLJENO (17.50): Slovenija, oziroma po sklepu Vlade RS v njenem imenu Kontrola zračnega prometa Slovenije, je ob 17.48 po lokalnem času (16.48UTC) objavila NOTAM, ki prepoveduje letenje ruskim zrakoplovom ruskih operaterjev letenje v slovenskem zračnem prostoru, brez izjem. NOTAM je objavljen za obdobje 3 mesecev. 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31