Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

SkyAlps bo povezoval Maribor s tremi italijanskimi mesti

Oceni ta prispevek
(11 glasov)
11 Mar 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Kakor smo na našem portalu že ekskluzivno poročali, da se dela na projektu vzpostavitve Letališča Edvarda Rusjana Maribor (LJMB/MBX) s tremi italjanskimi mesti, je o tem projektu znanih že več informacij.

Projekt je rezultat vzpodbuditve in povezovanja turističnih subjektov, predvsem vzhodnega dela Slovenije, hkrati pa ne zanemariti istih subjetov iz preostalega dela države. Namen projekta je pripeljati letalskega gosta v Slovenijo na tedenski počitniški oddih poln doživetij. Vsak gost pa bo lahko predhodno preko novo vzpostavljenega portala www.sloveniavacation.si izbiral med različnimi tematsko obarvanimi počitnicami.

Organizator je skupaj s partnerji za tuje goste pripravil številke pakete in možnosti različnih doživetih in potovanj:

 • Termalni paketi,
 • Paketi počitnic v hribih,
 • Paketi počitnic v mestih,
 • Glamping počitnice,
 • Nakup letalske vozovnice in najem vozila,
 • Skupinske rezervacije ter
 • Pohodne in kolesarske ture.

Ni pa ta projekt omejen zgolj in samo na tujega gosta, ampak imajo organizatorji pripravljene tudi pakete za goste, kateri bodo poleteli iz Maribora na počitnice v Italijo. Ponujajo možnost nakupa samo letalske vozovnice brez turističnih aranžmajev. Le te bodo za povratne lete v Bolzano 259 eur, v Piso 289 eur in v Neaplj 359 eur z vključeno oddano prtljago (15 kg) ter ročno prtljago (8 kg).

Vsi leti iz Maribora

”Zaradi posredne oživitve mariborskega letališča, so vsi čarterski leti predvideni na drugo največje mednarodno letališče v Sloveniji, ki že vse od leta 2018 ni imel možnosti gostiti serije čarterskih letov zato je bila ves čas priprave projekta Letališče Edvarda Rusjana Maribor naša prva izbira,” so zapisali v danes objavljenem sporočilu za javnost. Ob tem so še poudarili, da so s strani upravljalca mariborskega letališča dobili podporo, ki jim je omogočila pripravo projekta z izhodiščem na štajerskem letališču.

Prvi italijanski gostje so predvideni v četrtek 30. 6. 2022 zjutraj na letu iz Bolzana, tem bodo isti dan sledili še gostje iz Pise in Neaplja.

Leti so predvideni vsak četrtek med 30. 6. in 15. 9. 2022 s potniškimi letali Dash 8 s kapaciteto 78 sedežev italijanske letalske družbe SkyAlps. Skupaj tako 11-tedenski aktivni projekt z izvedenimi 12 čarterskimi leti iz vsake destinacije, skupaj 36 letov. ”Pričakujemo, da bomo na teh letih v Slovenijo pripeljali okoli 2500 italijanskih turistov, ki bodo lahko brezskrbno preživeli dopust v Sloveniji,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Predviden urnik letov (vsi časi so lokalni):

ODHOD

PRIHOD

PREDVIDEN ČAS ODHODA

  TRAJANJE          LETA       (v urah)

PREDVIDEN ČAS PRIHODA

Bolzano  (BZO)

Maribor (MBX)

07:45

0:55

08:40

Maribor  (MBX)

   Pisa     (PSA)

09:40

1:15

10:55

     Pisa       (PSA)

Maribor (MBX)

11:40

1:25

13:05

Maribor (MBX)

Neapelj (NAP)

14:05

1:25

15:30

Neapelj   (NAP)

Maribor (MBX)

16:20

1:35

17:55

Maribor  (MBX)

Bolzano (BZO)

18:55

1:00

19:55

 

Zakaj Bolzano, Pisa in Neapelj?

”Bolzano je izhodišče za našega letošnjega letalskega operaterja SkyAlps, ki ima bazo v tem mondenem mestu sredi Dolomitov s pol milijona prebivalcev. Pisa, središče toskanske regije obsega območje 3 milijonov ljudi, medtem ko je območje regije Kampanije, v kateri leži mesto Neapelj, s populacijo kar 5,6 milijona prebivalcev,” so izbiro destinacij pojasnili pri organizatorju.

Projekt, ki je z današnjim dnem predstavljen javnosti, po izjavah organizatorja nikakor ni zaključen in so pripravljeni dodat v rezervacijski sistem kogarkoli, ki bi se rad priključil projektu s svojo storitvijo, zato vabijo vse zainteresirane, da jih kontaktirajo ter o svoji nameri obvestijo. Vodja in direktor družbe BMG tourist services Ltd., gospod Božidar Dokl, kateri vodi celoten projekt, je ob tem povedal: ¨Fokus našega podjetja je združevanje turistične ponudbe celotne Slovenije in pa prodaja na tujih trgih. Res pa je da bomo zaradi pozicije letališča Maribor večjo ponudbo imeli na vzhodu Slovenije. Želimo prispevati k temu, da se prične vzhodna Slovenija turistično povezovati in skupno nastopati na tujih trgih kot destinacija, saj ima z letališčem Maribor za to idealne možnosti.¨

V projektu sodelujejo sledeči partnerji:

 • TERME: Thermana Laško, Rimske Toplice, Bioterme Mala Nedelja, Zreče, Olimje, Vivat, Dobrna, Čatež, Snovik.
 • HOTELI: Rogaška (Sava, Donat, Grand Hotel, Atlantida), Bellevue, Maribor, Bolfenk, Piramida, Videc, Bohinj, HIT Alpinea Kranjska Gora, Astoria Bled, Grof Vransko, Mitra Ptuj, Evropa Celje, Postojna.
 • GLAMPING: Bioterme, Chocolate village, Charming glamping Slovenia s Forest Glamping resort Blaguš in Herbal glamping resort Ljubno
 • PREVOZI: GO Prekmurje, GO Slovenija, Kareta, Avota in RoundAbout.

V vseh regijah bomo gostom ponudili 6 različnih dnevnih izletov, da spoznajo tudi ostale dela Slovenije. Izlete bomo organizirali z izkušenimi partnerskimi podjetji (GO Prekmurje, Kareta, Avota, Go turizem in RoundAbout). Ponudili jim bomo izlete v Pomurje, Podravje in Slovenske Gorice, na Koroško, v Savinjsko regijo z Logarsko Dolino, v Postojno, v Posočje ter v Ljubljano in na Bled.

Celoten projekt podpira tudi Slovenska turistična organizacija. Ilona Stermecki, mag. mark. in prod., v.d. direktorja STO ob priložnosti vzpostavitve čarterskih poletov med tremi italijanskimi mesti in Mariborom poudarja velik pomen letalskih povezav za slovenski turizem: ¨Ključnega pomena za slovenski turizem je, da ima Slovenija dobro letalsko povezanost. Novo vzpostavljena letalska povezava s tremi italijanskimi mesti bo pomembno izboljšala letalsko povezljivost Maribora in Slovenije z Italijo, ki se uvršča med tradicionalno pomembne emitivne trge slovenskega turizma. S krepitvijo letalskih povezav Slovenija za potencialne turiste iz Italije postaja vse bolj dostopna in privlačna, zato Slovenska turistična organizacija odprtje nove čarterske letalske povezave podpira s tržno-komunikacijskimi in promocijskimi aktivnostmi.¨

V srednjeročni strategiji organizator omenja namen vzpostavitve podobnega poslovnega modela še na drugih regijah v Italiji ter v ostalih delih Evrope. Zasnovali so že osnutke, da z drugim delom tega projekta nadaljujejo že v drugi polovici jeseni letos, v letu 2023 pa nameravajo ponudbo razširiti še na regije v okolici Rima, Torina, Genove, Barija ter Palerma, kar bi lahko mariborskemu letališču prineslo kar 8 povezav z različnimi italijanskimi mesti. Multiplikacija ponudbe na katero izmed ostalih evropskih držav je predvidena za leto 2024.


Koledar objav

« September 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30