Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

V poletni sezoni večja ponudba letov z ljubljanskega letališča

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
14 Mar 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Z ljubljanskega letališča bo v najprometnejših tednih poletne sezone mogoče potovati s približno 140 leti na teden.

Fraport Slovenija pričakuje, da bo v letošnjem letu oskrbel še enkrat več potnikov kot lani. Pričakovano število potnikov za 2022 bo doseglo 52 odstotkov obsega potniškega prometa, ki ga je letališče zabeležilo v letu 2019, pred pandemijo.

Po trenutnih napovedih 16 letalskih prevoznikov bo v poletnem voznem redu ljubljansko letališče neposredno povezano z 20 destinacijami:

Air France dvakrat dnevno v Pariz,

Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico in štirikrat tedensko v Tivat (od junija naprej),

Air Serbia osemkrat tedensko v Beograd in trikrat tedensko v Niš,

British Airways petkrat tedensko v London, Heathrow (od maja naprej),

Brussels Airlines šestkrat tedensko v Bruselj,

easyJet šestkrat tedensko v London, Gatwick,

Finnair petkrat tedensko v Helsinke (od junija naprej),

flydubai petkrat tedensko v Dubaj,

Israir Airlines dvakrat tedensko v Tel Aviv (od junija naprej),

LOT Polish Airlines petkrat tedensko v Varšavo,

Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt in petkrat tedensko v Muenchen (od maja naprej),

Swiss International Airlines dnevno v Zurich,

Transavia štirikrat tedensko v Amsterdam,

Transavia France dvakrat tedensko v Pariz, Orly (od aprila naprej),

Turkish Airlines desetkrat tedensko v Istanbul,

Wizz Air dvakrat tedensko v Bruselj, Charleroi in trikrat tedensko v London, Luton.

Zaradi razmer ob ukrajinsko-ruski krizi so do nadaljnjega odpovedani leti Aeroflota v Moskvo in družbe Rossiya Airlines v St. Petersburg. Prav tako najverjetneje ne bo napovedanih letov prevoznika Windrose v Kijev.

Ponudba čarterskih letov bo tudi počitnikarjem omogočila večjo izbiro destinacij. Čarterski potniki so lani predstavljali petino vsega potniškega prometa na letališču, pričakuje pa se, da bo letos tovrstnega prometa še več. V ponudbi turističnih agencij, ki organizirajo poletne čarterje z ljubljanskega letališča, bodo po zdajšnjih napovedih Turčija (Antalya), Španija (Barcelona, Vitoria), številni grški otoki, Jordanija, Madeira, Hurghada in Sharm el Sheikh, Malta, Azori, Albanija, Nizozemska, Italija (Sicilija), Islandija in Latvija.

»Spodbudno je, da bo ponudba letov po številu prevoznikov in destinacij presegla tisto, ki je bila na voljo tik pred nastopom pandemije Covida-19, pogostost letov pa se glede na zimsko sezono 2021/2022 občutno povečuje. Pozdravili bomo nove povezave ter dočakali vrnitev preostalih, ki so bile prekinjene zaradi zdravstvene krize. Veselimo se tudi uspešne čarterske sezone, prve počitnikarje bomo začeli pozdravljati že aprila,« je pričakovanja glede poletnega voznega reda strnila dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija.

Napovedi upravljalca Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana o številu pričakovanih potnikov za leto 2022 so skladne z napovedmi združenja letališč ACI World. Mednarodni potniški promet naj bi letos še naprej okreval počasneje od domačega potniškega prometa (ki ga Slovenija nima). Po pričakovanjih združenja naj bi dosegel 53,8 odstotka obsega iz leta 2019 (domači potniški promet pa 84 odstotkov obsega iz leta 2019).

»Pozdravljamo ponovno vzpostavitev sheme državne podpore za spodbujanje letalske povezljivosti Slovenije, ki jo je pred kratkim odobrila Evropska komisija. Ta bo nedvomno prispevala k pripravljenosti prevoznikov za krepitev prisotnosti in širitev mreže letov z ljubljanskega letališča ter omogočila hitrejše okrevanje prometa. Po tem, ko se je Fraport Slovenija moral spopasti s posledicami stečaja domačega prevoznika in dve leti trajajočo zdravstveno krizo, se zdaj naša dejavnost in cel svet soočata z novimi izrednimi razmerami. Močno upamo, da se bo vojna med Rusijo in Ukrajino čim prej končala in ne bo več jemala življenj ter da razmere ne bodo stopnjevale negativnega vpliva na svetovno gospodarstvo in letalsko dejavnost,« dodaja Babett Stapel.

Informativni poletni vozni red je dostopen tukaj.

 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31