Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Odprtje črpališča za gorivo na letališču Bovec

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
17 Apr 22
Napisal Milan Štulc
Objavljeno v Novice

Na Letališču Bovec so v četrtek, 14 . april uradno odprli črpališče za gorivo. Kot prvemu so gorivo natočili v rezervoar novemu policijskemu helikopterju.

»Najprej želim poudariti, kako smo ponosni na naše gasilce, gorske reševalce in celoten sistem Civilne zaščite, policijo in vse tiste, ki skrbijo za varnost in nudenje pomoči ob raznih nesrečah v teh krajih. Kaj za to območje pomeni današnji prevzem črpališča, je jasno vsem nam, saj se je nemalokrat zgodilo, da je bilo treba sredi akcij s helikopterskim reševanjem ali gašenjem aktivnosti prekiniti, ker je moral helikopter zaradi tankanja goriva odleteti nazaj na Brnik. Zadovoljen sem, da je Občina pristopila k temu projektu, saj to Bovško zares potrebuje. Veliko naklonjenost so izkazali tudi upravljavci Letališča Bovec, zato se gospodu Ivanu Kralju in Damijanu Cehnerju iskreno zahvaljujem, da so pristopili k projektu. Vemo, da je tudi zanje to velika obremenitev, vendar bomo skupne stroške razdelili na tri dele. Našli smo skupni jezik tudi z MNZ in MORS, saj se vsi zavedamo, da Bovško in tudi širše Posočje to črpališče nujno potrebuje. Mi smo ponosni na to letališče, na svoj kraj, na našo dolino, obdano s temi vršaci, prav piloti in reševalci pa veste, kolikokrat na tem območju izpostavljate svoja življenja za reševanje ljudi v nesrečah. Hvala res čisto vsem,« je poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Kako pomembno je aktivno delovanje lokalnih skupnosti za realizacijo tako majhnih kot tudi bolj smelih, če ne že kar ogromnih projektov, posebej za Občine kakršna je Občina Bovec, je verjetno jasno skoraj vsem. A brez pravih sogovornikov na strani države bi veliko izvrstnih projektov ostalo zgolj na papirju. Ker je Občina Bovec na državni strani, predvsem zaradi tako aktivnega delovanja posoškega poslanca v DZ RS Danijela Krivca, našla prave sogovornike, ti pa skupaj tudi prave poti do uspeha, je Bovško sredi velikih in pomembnih investicij.  To območje pa je doživelo tudi veliko naravnih nesreč, v katerih so bili za reševanje potrebni helikopterji. Zaradi atraktivnega okolja, bogate športne ponudbe, gorništva in pohodništva ter številnih adrenalinskih športov, pa je na Bovškem in v širšem Posočju tudi veliko raznih nesreč. In tudi pri teh je velikokrat potrebno helikoptersko reševanje. Zato je Letališče Bovec nujno potrebovalo črpališče za točenje goriva.

Še pred slovesno predajo črpališča svojemu namenu, je nekaj spodbudnih besed zbranim namenil slavnostni govornik Franc Kangler, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve: »Odkrito naj povem, da tu ne gre zgolj za potrebe Slovenske policije in Slovenske vojske, ampak gre pri tem za nekaj več. Gre za Evropsko unijo. Bovec je na stičišču Slovenije, Italije in tudi Avstrije, kar moramo, znamo in želimo izkoristiti. In to se tudi da. Jaz sem prepričan, da boste to priložnost tudi izkoristili. Želel bi si, da ta novi helikopter, namenjen potrebam Slovenske policije, ne bi v teh gorah nikoli služil za reševanje človeških življenj. A žal se ob vseh teh aktivnostih dogajajo tudi nesreče.«

Zapisal: Milan Štulc

Foto: Romina BradaškjeKoledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31