Natisni to stran

10. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022

Oceni ta prispevek
(1 glas)
27 Maj 22
Napisal vir: Slovenska vojska
Objavljeno v Novice

Med 23. majem in 5. junijem bo v Sloveniji potekala že deseta mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022 (angl. Adriatic Strike), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali certificirani kontrolorji združenih ognjev, posadke strelnih platform, poveljniki do ravni divizije in načrtovalci združenih ognjev ter pripadniki specialnih enot.

Na vaji naj bi sodelovalo okoli 650 udeležencev, izmed teh približno 400 pripadnikov iz 26 zavezniških in partnerskih držav, in sicer iz Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju občin Bohinj, Idrija in Ribnica, v katerih bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Tudi na letošnji vaji bo za enoto velikosti voda potekalo neprekinjeno 72-urno usposabljanje, ki se bo izvajalo v smeri Cerkelj ob Krki, Trbovelj, vadišča Crngrob, Rakovega Škocjana in osrednjega vadišča Slovenske vojske v Postojni ter se bo končalo v četrtek, 2. junija, na vadišču Bloška Polica. Usposabljanje bo ponoči podpiralo letalo na višinah nad 1000 metri.

Prvi teden vaje je namenjen prihodu udeležencev, vzpostavitvi strukture vodenja in poveljevanja ter pogojev za izvedbo vaje, ki bo potekala na širšem območju Republike Slovenije in v njenem zračnem prostoru. Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo od ponedeljka, 30. maja, do petka, 3. junija, začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale letalske zmogljivosti:

Helikopterji

Bell 206, Slovenija

Bell 412, Slovenija in Črna gora

Bell 505, Črna gora

Cougar AS AL 532, Slovenija

Eurocopter Tiger, Španija

IAR 330 Puma, Romunija

Letala

Aero L-159, Češka

Albatros L 39, Nizozemska

Eurofighter 2000, Italija in Nemčija

F-16, Združene države Amerike

F-18, Združene države Amerike

Harrier, Španija

Lear Jeat 35, Nemčija

Pilatus PC-7, Avstrija

Pilatus PC-9, Hrvaška, Nemčija in Slovenija

Tornado, Italija

Brezpilotna letala

Puma, Češka

Belin, Slovenija

Penguin, Latvija

Raven, Litva

Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala ­ hrvaški Pilatus PC-9, italijanski in nemški Eurofighter, italijanski Tornado, španski Harrier ter ameriška F-16 in F-18 - pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

Vaja se odvija ob upoštevanju ukrepov za varovanje narave in skrbi za okoliške prebivalce. Aktivnosti se bodo izvajale v dogovoru z lokalnimi skupnostmi na način, da bodo čim manj moteče za okolje.