Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Gospodarsko ministrstvo finančno podprlo letalsko povezljivost Slovenije

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
29 Jun 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je z 1,8 milijona evrov podprlo obstoječe letalske linije osmih letalskih družb in dveh ne tako novih letalskih povezav, in sicer Ljubljane z Dubajem in z letališčem London Gatwick.

Vseh deset letalskih prevoznikov bo tako opravilo več kot 700 letov med Ljubljano in drugimi državami ter turistično pomembnimi destinacijami. Slovenija kljub temu ostaja najslabše letalsko povezana članica Evropske unije, kar zavira kongresni, turistični in gospodarski razvoj. Tudi ure letenja so v večini primerov pisane na kožo prihajajočim potnikom in ne slovenskim, ki odhajajo v tujino. Večina letov se namreč odvija med 9 in 19 uro, kar pomeni, da za en dan obiska v Bruslju poslovni potnik potrebuje tri dni. Pogoj za subvencije bi lahko bil tudi ugodnejši odhodi in prihodi letal na Brnik in pa več tedenskih oziroma dnevnih letov. Smiselnost takih subvencij je zato zelo vprašljiva. Hkrati ko država podpira tuje prevoznike in Fraport Slovenija pa pozablja na letališči v Mariboru in Portorožu.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je ob tem povedal, da »je za Slovenijo vitalnega pomena, da je vključena v globalne tokove. Smo izvozno usmerjeno gospodarstvo in lahko konkuriramo samo tako, da so naši gospodarstvenice in gospodarstveniki tudi fizično prisotni na svetovnih trgih, kar nam zagotavljajo ravno redne in zanesljive letalske linije. Dobre letalske povezave pa so še toliko bolj pomembne v času poletne turistične sezone, s čimer želimo v Slovenijo privabiti čim več tujih gostov.«

»Zavedamo se, da bo vrnitev vseh letalskih linij in vzpostavitev novih dolgotrajnejši proces, s subvencijo pa smo vendarle naredili ustrezne korake za ohranitev mednarodne povezljivosti ne samo turizma, ampak celotnega slovenskega gospodarstva,« je zaključil minister Matjaž Han.

Na letošnji javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije v letu 2022 je ministrstvo prejelo deset vlog letalskih prevoznikov, ki ohranjajo in vzpostavljajo nove redne letalske linije z destinacijami v Evropi in izven nje. Na podlagi razpisa bo ministrstvo sofinanciralo v višini 1.825.496 evrov naslednje letalske prevoznike: Deutsche Lufthansa (Frankfurt in München), Swiss International Air Lines (Zürich), Brussels Airlines (Bruselj), Flydubai (Dubaj), Air Serbia (Beograd in Niš), Air Montenegro (Tivat), Turkish Airlines (Istanbul), Easyjet (London Gatwick), Wizzair (Charleroi in Luton) in LOT Polish Airlines (Varšava).

Subvencioniranje letalskih prevozov se je do sedaj izkazalo za uspešen ukrep pri zagotavljanju letalske povezljivosti. Gre za subvencioniranje linij, ki so za Slovenijo in slovensko gospodarstvo strateško pomembne, in ki nam nudijo dobro povezljivost z EU ter svetom. Redne in zanesljive letalske linije niso pomembne samo za slovenske državljane, temveč tudi za tujce, ki želijo nadaljevati gospodarsko ali turistično aktivnost v Sloveniji.

Slovenija kot izvozno usmerjena država potrebuje redne in zanesljive letalske linije, ki so kritičnega pomena za razvoj gospodarstva in turizma. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo spodbuja letalsko povezljivost s subvencioniranjem letalskih linij. Cilj je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije, spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije že prenehali leteti v Slovenijo, ter k letenju v Slovenijo spodbuditi tudi nove letalske prevoznike.

 


Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31