Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Se Ryanair po 15-ih letih vrača v Slovenijo?

Oceni ta prispevek
(12 glasov)
17 Jul 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Pretekli teden je na pobudu letalskega prevoznika Ryanair potekal videokonferenčni sestanek, kjer so bili poleg predstavnikov prevoznika prisotni še predstavniki Ministrstva za infrastrukturo ter predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Je prišel trenutek, ko bi se lahko redni potniški promet vrnil na mariborsko letališče?

Letalski prevoznik je na omenjenem sestanku, ki ga razkriva portal Erar, izpostavil dejstvo, da je Slovenija edina država v Evropski uniji, kamor Ryanair s svojo floto letal ne opravlja rednih letov. To želijo v prihodnjem letu spremeniti ter vzpostaviti lete iz Slovenije. Na sestanku so izrazili željo po začetku letov iz ljubljanskega letališča, ki jim je zelo zanimivo zaradi bližine glavnega mesta ter Bleda vendar so izpostavili zelo visoke stroške oskrbe po potniku od upravljalca brniškega letališča, družbe Fraport Slovenija. 

Ryanair leti iz več kot 250 letališč, na kar 90 letališčih imajo svoje baze. Letno prepeljejo več kot 20 milijonov potnikov in opravijo več kot tri tisoč letov na dan. Noben izmed teh pa ni opravljen iz katerega izmed slovenskih letališč, je na sestanku predstavnikom države povedal predstavnik Ryanaira.

Predstavnik Ministrstva za infrastrukturo je predstavnike letalskega prevoznika seznanil o tem, da imamo v Sloveniji tri mednarodna letališča, ki se lahko koristijo (no, če smo iskreni, na našem obmorskem letališču letala irskega prevoznika ne morejo pristat/vzletet zaradi prekratke vzletno-pristajalne steze), praktično torej le dve letališči, ki bi lahko sprejeli Ryanairova letala. Pred 14 leti smo jih že videli redno leteti iz Slovenije, takrat so imeli vzpostavljeno redno povezavo med Mariborom in London Stanstedom, prav mariborsko letališče pa je predstavnik Ministrstva za infrastrukturo izpostavil, da bo kmalu predan v upravljanje koncesionarju. Letala so bila polna, vendar ker zahtevana večmilijonska finančna spodbuda prevozniku ni bila izvedena, se je leta 2008 Ryanair umaknil iz Maribora, kamor bi se prihodnje leto ponovno lahko vrnil s kakšno povezavo v kolikor bi država pomagala zbrati regijam vzhodne Slovenije dovolj sredstev, da bi bilo letenje Ryanairu v Maribor zanimivo. Ima država za to interes, da pomaga edinemu še mednarodnemu letališču v Sloveniji, ki je v državni lasti, da postane tudi regijski center povezljivosti z določenimi ključnimi destinacijami po Evropi? Razpisi za subvencioniranje rednih povezav, ki jih je po kovid krizi objavilo Ministrstvo za gospodarski razvoj, so lahko koristili samo prevozniki iz Brnika, kajti nanj so se lahko prijavili samo prevozniki, ki so v preteklem določenem obdobju že redno leteli v Slovenijo, ne pa potencialni novi prevozniki, posredno je tako šlo za pomoč upravljalcu ljubljanskega letališča. Štajersko letališče, ki že več let nima redne letalske povezave, bi bilo izjemno primerno za lete katerega izmed nizkocenovnikov. Letališče ima izjemno veliko dobrih infrastrukturnih rešitev, ki omogočajo hitro in varno oskrbo letal ter potnikov, težava bi lahko bila kadrovska podhranjenost zemeljskega osebja ter določenih drugih letaliških služb. Majhnost mu omogoča, da so potniški tokovi od vhoda do letala in obratno kratki, ne potrebuje se nobenega prevoznega sredstva, vse je dosegljivo peš, posledično je oskrba za prevoznika in letališče cenejša, hitrejša ter enostavnejša. 

Ryanair leti iz naslednjih bližnjih letališč v sosednjih državah: Italija - Marco Polo, Treviso (Benetke), Trst, Milan (Malpensa in Bergamo), Bologna, Hrvaška - Zagreb, Dubrovnik, Zadar, Pula, Avstrija - Salzburg, Dunaj, Klagenfurt.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, gospod Matevž Frangež je izpostavil, da Slovenija nujno potrebuje večjo povezljivost in posredno dobre povezave. To povsem drži in poudarek mora biti na Sloveniji ter ne samo na Ljubljani, Bledu, Brdu, Postojni, Piranu, itd. Glede na to, da vožnja med Ljubljano in mariborskim letališčem traja le okoli ure oziroma v prometnih konicah kakšnih deset do dvajset minut dlje iz preostalih delov Slovenije pa maksimalno do 3 ure, bi država lahko naredila nekaj v tej smeri, da se potniki vrnejo na letališče pod Pohorjem, vrnitev Ryanaira bi bil pomemben korak v tej smeri. Država bi pred tem še morala urediti lastništvo ali uporabo parkirnih površin ob letališču, po dostopnih cenah. Površine so namreč še vedno v zasebni lasti predhodnega upravljalca mariborskega letlaišča. Ima pa mariborsko letališče še eno dobro stvar, le slaba 2 kilometra stran je železniška postaja, kjer gre vsako uro vlak proti Ljubljani, do železniške postaje pa bi se lahko organiziral avtobusni prevoz.

Ob zaključku so se udeleženci sestanka dogovorili, da pripravijo spisek strateških in najbolj zanimivih destinacij ter da se s tem spiskom ponovno srečajo na sestanku v avgustu ter pogovorijo o konkretnejših korakih in pogojih za vzpostavitev sodelovanja. 


Koledar objav

« September 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30