Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Dobrodošel Embraer ERJ-145EP (reg. S5-APB)

Oceni ta prispevek
(15 glasov)
29 Jul 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Slovenski register zrakoplovov je bogatejši za eno potniško letalo. Gre za 50-sedežno letalo Embraer ERJ-145 z registrsko oznako S5-APB.

Letalo ima serijsko oznako 145118 in je bilo marca 1999 novo dostavljeno francoski letalski družbi Regional Airlines pod registrsko oznako F-GRGG. Leta 2001 je bil dodan v floto Air France-a, kjer je letel 12 let. Med marcem 2013 in julijem 2017 je letel v poslikavi HOP!-a, ki je hčerinska družba Air France-a. Poleti ga je v najem za dve leti od Francozov vzel britanski prevoznik bmi Regional in je nosil registracijo G-CKAG. Po letu 2019 ni podatkov, da bi letalo letelo za katero družbo. Na Brnik je letalo priletelo marca letos (reg. F-WTAV), kjer je bilo do preteklega tedna, ko je prvič pod slovensko zastavo poletelo v Talin. Naslovna fotografije je iz pristanka v Talinu po letu iz Ljubljane.

Letalo je v Estonijo odletelo z novo registrsko oznako S5-APB, kamor bi naj odšlo na barvanje, od koder se bo vrnilo predvidoma v prvi polovici avgusta. Po vrnitvi bo operater, ki je slovenski letalski prevoznik AlpAvia, nadaljeval s postopki za integracijo letala v spričevalo letalskega prevoznika. Za naš portal je vključitev letala E145 v floto AlpAvie potrdil tudi njihov vodja letalski operacij, gospod Goran Kiker: ”Lahko potrdim, da načrtujemo vključitev ltala Emb 145, oznak S5-APB v spričevalo letalskega prevoznika AlpAvia. Upamo, da bomo lahko po uspešni integraciji letala v spričevalo letalskega prevoznika do konec poletja oziroma začetka jeseni že začeli s komercialno dejavnostjo s tem letalom.” Trenutno s strani AlpAvie še ne morejo razkriti dodatnih informacij, zagotavljajo pa, da imajo posadke za to letalo usposobljene in pripravljene za letenje. Zaenkrat še tudi ni znano kje bo bazno letališče omenjenega letala, če sploh. 

Prevoznik namerava z novim letalom v floto poseči tudi v segment čarterskih letov za skupine po Evropi ter s tem razširiti dejavnost in aktivnosti v sklopu podjetja AlpAvia, tako na področju letalskih usposabljanj (ATO) kot tudi komercialnega letenja (AOC). Do sedaj namreč družba deluje predvsem v segmentu zasebnega/poslovnega/luksuznega letalstva, kjer imajo v svoji floti trenutno dve letali, Cessno C560XL Citation XLS+ (reg. S5-BBC) in letalo Cessna 510 Citation Mustang (reg. S5-CMS), ki je bazirano v Mariboru. Z omenjenimi poslovnimi letali so ob razpoložljivosti na voljo tudi organizaciji Slovenija Transplant, za hitre urgentne prevoze medicinsko-kirurških ekip ter organov.

Letalo je na barvanje v Estonijo odletelo v poslikavi prejšnjega operaterja, britanskega bmi Regional, komaj pa čakamo, da vidimo v kakšni poslikavi se bo vrnil. Ni pa to prvi Embraer E145 v slovenskem registru zrakoplovov, Amelia International že več let leti s temi tipi letala, med njimi je tudi en registriran v Sloveniji in nosi oznake S5-ACJ.

Naslovna fotografija: KRISLIN TAMM


Koledar objav

« September 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30