Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

[AEROS] Pogovor s pilotom gripna Mátéjem Majerikom

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
02 Sep 22
Napisal
Objavljeno v Novice

Na Aerosu smo tradicionalno priča nastopom madžarskih lovcev gripen. Tokrat smo se pogovarjali s pilotom Mátéjem Majerikom, ki bo v nedeljo nastopil na Aerosu.

S5: Ali morate kot pilot imeti dodatna dovoljenja za letenje na letalskih mitingih? Kako trenirate za to? Pri kateri minimalni/največji višini in hitrosti izvajate svoj program?

MM: Seveda. Po zahtevni selekciji morate iti skozi namenski program usposabljanja za »show« pilote. Tako si pridobite znanje, ki vam omogoča izvajanje naprednih akrobacij na nizkih višinah. Imamo lastne omejitve glede višine in hitrosti, vendar tudi organizator določa omejitve za svoje dogodke. Upoštevati moramo tisto, kar je višja meja. Običajno so blizu druga drugi, saj vsi upoštevamo osnovna pravila, ki jih določa STANAG 3533 »Leteči in statični prikazi«.

Glavne omejitve so:

Nivo letenja: 60m nad terenom

Vodoravni manevri: 100m nad terenom

Navpični manevri: 150m nad terenom

Največja hitrost: 0,90 ali 0,95 macha

Glede obremenitev g: letimo znotraj ovojnice našega letala: -3/+9 g

S5: Kakšne so posebnosti letenja na letalskem mitingu?

MM: Operativno letenje in letenje na letalskem mitingu sta v naravi precej različni stvari. Oba imata ogromne izzive in specifike. Med samostojnim nastopom morate izvajati akrobatske manevre pred množico v omejenem zračnem prostoru. Vse manevre in figure izvajamo brez kakršnega koli orožja  oz. tovora. Ob tem sta zmogljivost našega letala in naša lastna fizična zmogljivost na meji. To seveda počnemo na varen način. Takšno letenje zahteva posebno usposabljanje in prakso.

Po drugi strani operativno letenje predstavlja drugačne izzive. Pogosto ste v dolgih in izčrpajočih misijah, kjer morate biti v nekaj sekundah na pravem mestu ob pravem času. Ob tem morate pravočasno izvesti nalogo. Hkrati vam nasprotnik poskuša to preprečiti tako, da vas zavaja in poskuša uničiti na vse možne načine.

Operativne enote in njihovi piloti praviloma nimajo dovoljenja za izvajanje akrobatskih prikazov. Piloti operativnih enot vam lahko med letalskim mitingom prikažejo »enostavno« letenje. To je znak profesionalizma in to morate spoštovati!

S5: Kakšen program boste izvedli na Aerosu?

MM: To bo nekoliko krajša in omejena različica mojega programa z uporabo generatorjev dima in raket. Nosil bom zunanji rezervoar za gorivo, ker potrebujem dodatno gorivo za letenje na poti. Seveda to pomeni malo dodatne teže in upora.

S5: Kakšne naloge še opravljate?

MM: Naša enota trenutno opravlja več nalog, vključno z nadzorom zračnega prostora nad Madžarsko in Slovenijo. Od 1. avgusta do decembra letos zagotavljamo s štirimi letali Air policing tudi za baltske države. Ta vikend bomo sodelovali na več letalskih mitingih: Aeros, AIRPOWER, EROS in BIAS v Romuniji.

S5: Kako ste doživeli film Top Gun?

MM: Če bi bil realističen, bi bil na platnu dolgočasen akcijski film. Sodobno vojskovanje se vodi z velikih razdalj. V filmu je nekaj realističnih podrobnosti, seveda pa je cilj filma zabavati občinstvo. Ta cilj je v veliki meri dosežen.

 


Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31