Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letalski dogodek na letališču v Lescah

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
03 Okt 22
Napisal Borut Podgoršek
Objavljeno v Novice

V okviru 2. konference CAA o letalski varnosti je predstavnik podjetja Flycom predstavil letalski dogodek, ki se je zgodil 20. maja 2022 na parkirni ploščadi za helikopterje na letališču v Lescah.

Podjetje Flycom je opravljalo prevoz potnikov s helikopterjem EC-120B, ki je vzletal in pristajal z označenega prostora pred hangarjem na letališču v Lescah. Približno 40 m stran sta jadralna padalca vadila postopke na tleh in dvigala padali v zrak.

Tik pred pristankom helikopterja sta padali spustila na tla in čakala. Medtem, ko je bil helikopter na tleh in se je rotor vrtel, se je v spremstvu člana zemeljske ekipe vkrcaval potnik. Eden od padalcev je medtem dvignil padalo, ki ga je zajel zmeren vzhodnik (s hitrostjo med 5,3 in 5,9m/s, s sunki od 8,6 do 8,8 m/s iz smeri 135° in 140°). Padalca in padalo je veter posledično potegnil proti helikopterju. Vmes je padalec padel. Ponovno vstal in se trudil padalo potegniti stran od helikopterja. Nekaj metrov stran od vrtečega rotorja, znotraj varnostnega območja, mu je uspelo obvladati padalo in ga umakniti proti hangarju.

Pilot je o dogodku napisal poročilo, ki so ga obravnavali na varnostnem kolegiju v podjetju Flycom in ga vpisali tudi v sistem ECCAIRS2*. Vzrok za dogodek je bil nedovoljen dostop do letaliških površin,  uporaba letaliških površin na načine, ki lahko ogrožajo letalske operacije in pomanjkljiva kontrola dostopa na letališke površine. Podjetje Flycom je o dogodku obvestilo upravljalca letališča Lesce in vse učitelje jadralnega padalstva.

V podjetju Flycom so ocenili, da se dogodek lahko ponovi, saj se aktivnosti jadralnih padalcev na opisanem delu letališča ponavljajo. V primeru stika jadralnega padala z vrtečim rotorjem helikopterja lahko pride do večje materialne škode in/ali telesnih poškodb. Zato je potrebno sprejeti ukrepe, da se ta tveganja zmanjšajo. Med njimi izboljšati kontrolo dostopa in uporabe letaliških površin in obvestiti o dogodku učitelje jadralnega padalstva ter strokovno javnost. Vse s ciljem spodbuditi zavest o vplivih dejanj na varnost letalskih operacij na letališču.

Na povezavi si lahko ogledate tudi dejanski video posnetek dogodka

*ECCAIRS2 je platforma, kjer se zbira, deli in analizira podatke o letalskih dogodkih in nesrečah. (ECCAIRS - European Coordination Centre for Accident and Incident Reporting Systems).

Vir: foto in video Flycom

 


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31