Natisni to stran

Aktivnosti Letalske policijske enote med turistično sezono - predstavitev

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
20 Avg 08
Napisal Monika Golob, Policija Prebrano 3673 krat
Objavljeno v Novice

Predstavnik Letalske policijske enote v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Damjan Bregar je v današnji izjavi za javnost podrobneje predstavil aktivnosti LPE med poletno turistično sezono.

Poleg rednih policijskih nalog, ki jih izvaja v skladu z usmeritvami in načrtom dela Uprave uniformirane policije (nadzor prometa, nadzor državne meje, sodelovanje v akcijah s pripadniki kriminalistične policije in Specialne enote, zavarovanje prireditev ...), LPE redno izvaja tudi naloge helikopterske nujne medicinske pomoči, reševanja v gorah, medkliničnih prevozov in drugih nalog s področja zaščite in reševanja. Prav tako je LPE aktivno sodelovala pri nalogah, ki so bile povezane s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

lpe_-_vodja_oddelka_pilotov_-_damjan_bregar.jpg
Poleti se število nalog in potreb po uporabi policijskih helikopterjev bistveno poveča predvsem zaradi varnostnih in drugih dogodkov, povezanih s turistično sezono in javnimi zbiranji, ki se odvijajo v tem obdobju. Tako LPE izvaja večje število poletov nad prometnicami, ki so bolj obremenjene, predvsem ob koncih tedna. Helikopter je zelo učinkovito sredstvo pri nadzoru prometa, tako pri zaznavi kršiteljev predpisov kot tudi pri ugotavljanju vzrokov za morebitne zastoje na cestah in njihovem odpravljanju. V tem obdobju je tudi več akcij helikopterske nujne medicinske pomoči in reševanja v gorah.

policija_ima_dva_helikopterja_z_ustrezno_opremo_za_pp.jpgLPE opravlja tudi nujne polete v tujino zaradi prevoza v tujini poškodovanih ali obolelih slovenskih državljanov, helikopterski prevoz pa je velikokrat racionalna in nujna rešitev.

O delu enote pričajo naslednji podatki: aprila 2008, na primer, je enota za operativne policijske naloge opravila 75 ur letenja, za humanitarne naloge pa 55 ur letenja. Julija letos pa je bilo opravljenih skoraj 160 ur letenja za operativne policijske naloge in 70 ur letenja za humanitarne naloge.Po mesecih to pomeni naslednje:
- Junija: 35 medicinskih prevozov in ena reševalna akcija v gorah,
- Julija: 40 medicinskih prevozov in ena reševalna akcija v gorah,
- Avgusta: 15 medicinskih prevozov in 6 reševalnih akcij v gorah.

v_ekipi_pilotov_lpe_sta_tudi_dve_pilotki.jpgPrav v teh dneh se enota že pripravlja za nadzor prireditve iz zraka med prijateljsko nogometno tekmo, ko se bosta 20. 8. 2008 pomerili reprezentanci Slovenije in Hrvaške. Helikopter LPE bo na območju PU Maribor s pomočjo videonadzornega sistema pomagal enotam policije tako pri zagotavljanju nemotenega cestnega prometa kot tudi pri nadzoru navijaških skupin oz. odkrivanju in dokumentiranju ugotovljenih kršitev javnega reda in miru. Tehnika za nadzor iz zraka operativnemu štabu omogoča prenos slike o dogajanju, povezanem s prireditvijo in dogodki okoli nje.

Vse te naloge dopolnjuje aktivnost LPE na področju varovanja državne meje, saj enota redno izvaja lete za nadzor in varovanje schengenske meje, in sicer neprekinjeno tako podnevi kot ponoči.

Nenazadnje je med turistično sezono zaradi večjega števila letov bistveno več tako načrtovanih kot nenačrtovanih servisnih posegov v helikopterje, zaradi česar so bolj obremenjeni tudi letalski tehniki, ki so obenem tudi člani letalskih posadk in aktivno sodelujejo pri operativnih nalogah.Video

Foto: Monika Golob
Nazadnje urejano na Petek, 04 Oktober 2019 08:36