Natisni to stran

Leteča brata Rusjan

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
23 Feb 09
Napisal Prebrano 4074 krat
Objavljeno v Novice

Zgodba o zmagi za vsako ceno, dokumentarec meseca, sreda, 25. 2. ob 12.05 na TVS

Prvi slovenski letalec Edvard Rusjan je svoj prvi polet z doma narejenim letalom Eda I izvedel leta 1909. To je bilo takrat zelo tvegano, saj sta prva letalca na svetu, Američana brata Wright, takrat preskušala šele prve letalske skoke. Edvardove sanje so se razblinile leta 1911, ko je v letalski nesreči v Beogradu umrl. Ob 100-letnici prvih slovenskih poskusov letalskih poletov je nastal igrano-dokumentarni film Leteča brata Rusjan, zgodba o zmagi za vsako ceno.

eda_1_jeremitie_003.jpgFilm traja 45 minut, režiral ga je Boris Palčič, ki je dokaj uveljavljen v tem žanru. Scenarij je napisal Peter Povh,  scenografijo je vodil arhitekt Dušan Milavec, Edvarda pa je igral igralec Rok Vihar. V filmu je igralo tudi precej domačinov iz Gorice in okolice, med njimi tudi Grazia Rusjan, nečakinja slavnih bratov. Glavni producent je podjetje Casablanca Igorja Pedička. Pri projektu je sodelovala tudi RTV Slovenija in še nekaj manjših partnerjev iz Slovenije in tujine. Kot svetovalci so sodelovali trije: Albin Novak, ki je delo bratov Rusjan komentiral kot letalski strokovnjak, dr. Rajmund Krivec iz Inštituta Jožef Štefan, ki je kot strokovnjak za fiziko raziskoval možne vzroke za Edvardovo tragično nesrečo v Beogradu in Srečko Gombač kot avtor knjige o Rusjanih. Srečko Gombač je povedal nekaj malega o Rusjanih in zgodnjem letalstvu, odstopil nekaj gradiva za film, sodeloval z dr. Krivcem pri iskanju vzroka za Edvardovo strmoglavljenje, pomagal scenografu pri izdelavi filmske replike letala EDA 1 ipd. Inženir Tomaž Meze je za potrebe snemanja pilotiral letalo EDA 5.

Vodstvo filma se je odločilo za scenarij, ki ne nudi celovite predstavitve življenja in dela Edvarda in Josipa Rusjan kot n.pr. v knjigi, ampak so želeli skozi zgodbo Rusjanov predstaviti predvsem idejo, da se da marsikaj doseči že s tem da si upaš želeti in se trudiš želje tudi uresničiti. Glede na precej skromna sredstva za film je nastal odličen izdelek, ki bo preko naše RTV in nekaj tujih TV uspel širok krog gledalcev seznaniti z zgodbo o Rusjanih.

Več: Film o bratih Rusjan
Več: fotogalerija

Vir: Srečko Gombač

Nazadnje urejano na Sreda, 25 Februar 2009 11:54