Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Policijski helikopter že 30 let v vlogi štorklje

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
09 Apr 10
Napisal www.policija.si Prebrano 3164 krat
Objavljeno v Novice
Letalska policijska enota v okviru humanitarnih nalog opravlja tudi prevoze novorojenčkov v inkubatorjih; na leto jih prepelje med 30 in 40. Ocenjujemo, da je bilo s policijskimi helikopterji v treh desetletjih tako prepeljanih že okoli 700 nedonošenčkov. Vse tiste, ki so jih policisti - pred leti ali pa šele pred kratkim - na tak način prepeljali do bolnišnice, ob tej priložnosti vabijo na srečanje, ki bo v soboto, 8. maja 2010, na Brniku.

V Letalski policijski enoti so včeraj, 8. aprila 2010, podrobneje predstavili humanitarne naloge te enote. Obenem so povedali več o samem srečanju, ki ga organizirajo čez mesec dni, 8. maja, in na katerem želijo zbrati vse, ki so bili s policijskim helikopterjem kot novorojenčki v inkubatorju prepeljani v bolnišnico.

IMG_0112

Na novinarski konferenci sta sodelovala vodja Letalske policijske enote Robert Sušanj in predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v UKC Ljubljana prim. dr. Ivan Vidmar, saj helikopterski prevoz dojenčka v inkubatorju vedno spremlja tudi pediatrična ekipa.

                                                                     Zvočni posnetek izjave Roberta Sušanja

(Datoteka za prenos)

Zvočni posnetek izjave prim. dr. Ivana Vidmarja

(Datoteka za prenos)

Zvočni posnetek izjave Danila Mencigarja

(Datoteka za prenos)

IMG_0232 

Policijskih helikopterjev ne uporabljajo le za urejanje cestnega prometa, zasledovanje storilcev kaznivih dejanj, nadzor državne meje, ampak tudi za reševanju življenj. Manevrske sposobnosti helikopterjev omogočajo namreč hiter in neposreden dostop na kraj dogajanja, prevoz ljudi, opreme, pregled nad prostorom, tako da so nepogrešljivi pri različnih humanitarnih nalogah, kot so reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP opravljajo od leta 2007), prevozi bolnikov in ponesrečencev. Nešteto je primerov, ko so lahko helikopterji učinkovito priskočili na pomoč in rešili dragoceno življenje ali preprečili hujše posledice. Gre za izjemno humanitarno delo, ki ga posadke in posamezniki včasih opravljajo tudi v okoliščinah, ki so izjemno nevarne in na meji izvedljivega.

IMG_0209 

"Med humanitarnimi nalogami, ki jih opravlja Letalska policijska enota, pa so tudi v javnosti manj znani, a nič manj zahtevni helikopterski prevozi dojenčkov v inkubatorju," je poudaril Robert Sušanj, ki je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil ta del vsakdanjika 21 pilotov in 15 tehnikov letalcev, zaposlenih v enoti: "To delo jemljemo izjemno resno. Večkrat razmere niso idealne, prostor za pristanek pa je na meji sprejemljivega. Tudi helikopter ni idealen, saj je v najbolj osnovnem obsegu prirejen za medicinske prevoze, sicer pa je policijski. A se potrudimo. Le kadar leta res ni mogoče izvesti, ga odpovemo, v vseh drugih primerih pa prevoz izvedemo in upamo, da smo s tem komu rešili življenje."

 

inkubator1 

"čŒe na leto s policijskimi helikopterji prepeljemo med 30 in 40 novorojenčkov v inkubatorjih, smo jih v treh desetletjih tako prepeljali že okoli 600 ali 700 ali celo več, žal evidence ne vodimo. Najstarejši, ki je bil kot dojenček v inkubatorju prepeljan s policijskim helikopterjem, je tako danes star več kot 30 let, najmlajši pa dva dni," je na novinarski konferenci povedal Robert Sušanj.

IMG_0156 

"V Letalski policijski enoti prejmemo veliko zahval hvaležnih staršev, ki smo jim pomagali prepeljati komaj rojenega člana družine. Številne med njimi so prav ganljive," je med drugim povedal Sušanj.

 

Vse, ki so bili v Sloveniji v vseh teh letih kot novorojenčki v inkubatorjih prepeljani s policijskimi helikopterji, ob tej priložnosti vabimo na družabno srečanje, ki bo v soboto, 8. maja 2010, v Letalski policijski enoti. Začelo se bo ob 11. uri.


Tako tiste že odrasle kot še otroke, ki so bili kot dojenčki v inkubatorju prepeljani s policijskim helikopterjem, ter njihove starše ali sorodnike zaradi organizacije srečanja prosimo, da nam svojo udeležbo potrdijo na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. čŒe ga želite videti, omogočite Javascript. ali po pošti na naslov Letalska policijska enota, Zgornji Brnik 130 p, 4210 Brnik. Sporočite prosim svoje ime in priimek, starost in kraj, iz katerega prihajate.


Udeležence bomo pozdravili, pogostili, jim predstavili naše delo in helikopterje ter pokazali inkubatorje, s katerimi nedonošenčke prevažamo še danes. Srečali se bodo lahko s policijskimi posadkami in zdravniško ekipo, se tudi medsebojno spoznali ter delili svoje izkušnje s helikopterskim prevozom. "Prepričani smo, da bomo skupaj preživeli prijetne trenutke, obenem pa javnost seznanili s pomembnim segmentom dela, ki ga opravljamo v Letalski policijski enoti," je srečanje opisal vodja enote.

 


IMG_6243

Inkubator za nedonošenčke v policijskem helikopterju

Helikopterji slovenske policije inkubatorje prevažajo že vse od leta 1979, saj prvi prevozi dojenčkov z inkubatorjem sovpadajo s pridobitvijo helikopterjev Agusta A 109 in Agusta Bell AB 212 v tem letu. Za uspešen prevoz je bilo treba za helikopter AB 212 izdelati posebno konzolo za inkubator, ki so jo tehniki letalci pred letom namestili in zavarovali v helikopterju. Tudi za helikopter A 109 je leta 1986, ob namenski preureditvi helikopterja za medicinske namene, policija poleg opreme za vzdrževanje življenjskih funkcij kupila še inkubator z opremo.

IMG_6241

Za dobro delovanje inkubatorja in njegov priklop na helikopter je poskrbelo medicinsko osebje, ki je spremljalo dojenčke. Na samem začetku prevozov so morali premostiti tudi nekatere tehnične ovire, ki jih je povzročala specifična električna napeljava v helikopterjih. Za miren in varen let helikopterja - štorklje pa so skrbeli piloti, ki so še posebej skrbno presojali vreme in se izogibali vremensko neugodnim območjem.

IMG_0155 

Prim. dr. Ivan Vidmar, predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v UKC Ljubljana, je pojasnil, zakaj se prevozi inkubatorjev z novorojenčki opravljajo s helikopterji, v kakšnem stanju so navadno nedonošenčki, kakšne pogoje prevoza jim je treba zagotoviti in kakšno spremstvo. Povedal je, da Letalska policijska enota s helikopterskimi prevozi - teh je ena tretjina vseh transportov dojenčkov v inkubatorjih - pokriva celotno območje Slovenije. Po njegovih besedah smo v Sloveniji premalo ponosni na to, kaj zmoremo in kako kakovostne prevoze zagotavljamo tem dojenčkom.

IMG_6217

Predstavitev humanitarnih nalog LPE - gradivo z novinarske konference pdf


IMG_0166

Diplomirani zdravstvenik Danilo Mencigar iz kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, ki kot del zdravniške ekipe pogosto spremlja prevoze inkubatorjev s helikopterjem

Vir: http://www.policija.si/

Nazadnje urejano na Petek, 04 Oktober 2019 08:36

Koledar objav

« Junij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30