Na letališču bodo delno izklopili instrumentalni pristajalni sistem

Danes opolnoči bodo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana začasno delno izklopili instrumentalni sistem za pristajanje v pogojih zmanjšane vidljivosti. Nevšečnosti za potnike ne pričakujejo, kljub temu pa lahko v primeru goste megle pride do zamud ali preusmeritev letal na sosednja letališča.

V sklopu prenove vzletno-pristajalne steze (VPS) bodo danes ponoči predvidoma za 12 dni delno izklopili instrumentalni pristajalni sistem za pristajanje letal v pogojih zmanjšane vidljivosti (Instrument landing system ILS). V primeru megle, ki pa je v tem letnem času na Brniku zelo redek vremenski pojav, lahko pride do zamud ali preusmeritev na sosednja letališča. V družbi Aerodrom Ljubljana, ki z letališčem upravlja, se potnikom že vnaprej opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

Razlog za delni izklop sistema ILS je prenova vzletno-pristajalne steze, ki je razdeljena na tri dele. Danes ponoči začenjajo s prvo fazo, ki bo trajala od 11. 6.  do 23. 6. 2009, druga je predvidena od 30. 6. do 15. 7. 2009, tretja pa v drugem kvartalu prihodnje leto. V času del 1. in 2. faze se bo promet odvijal na skrajšani vzletno-pristajalni stezi, kar pa ne bo ogrožalo varnosti letalskega prometa.

Istočasno na letališču poteka še en velik projekt, to je širitev letališke ploščadi. Oba projekta, obnovo VPS in širitev ploščadi, sta skupaj vredna kar 14 milijonov evrov.