Dekosi izvedli vajo ,,BUMBLE BEE 2011,,

V 18. BJRKBO med drugim, tudi pozorno spremljamo dogajanje okoli  naravnih katastrof po svetu. V zadnjem obdobju predvsem dogajanje v Aziji in na Japonskem.

18bjrkboimg_0020.jpgZaradi katastrof, katere so posledično povzročile tudi nenadzorovane izpuste radioaktivnih snovi, prav tako pa tudi možnost napada (predvsem terorističnega) s kemičnimi ali biološkimi agensi, smo se v Lahki četi za dekontaminacijo (LčŒD) odločili preizkusiti svojo pripravljenost, odzivnost in profesionalnost z izvedbo vaje imenovane ( Bumble Bee 2011) . Scenarij je predvideval v potresu poškodovano jedrsko elektrarno Krško in povzročil radiološko kontaminacijo ožjega območja krškega polja vključno z vojaškim letališčem v Cerkljah. S pomočjo izvidniške čete 18. BJRKBO, katera je zaznala povečano radioaktivnost ter določila meje kontaminiranega območja in ob zahtevi nadrejenega poveljstva, da  je potrebno letališko stezo zaradi potrebe morebitne evakuacije osebja čimprej ponovno usposobiti, so na sceno stopili dekontaminatorji iz LčŒD, kateri so s sistemi za dekontaminacijo uspešno ,,očistili,, vzletno - pristajalno stezo ter jo tako usposobili za nadaljno uporabo pri odpravljanju posledic izpusta radioaktivnih snovi iz JE Krško.

18bjrkboimg_0654.jpg

Ker so bili pri reševanju in evakuaciji aktivno vključeni tudi helikopterji SV, kateri so delovali v kontaminiranem območju, se je prvič v zgodovini SV izvedla tudi dekontaminacija zračnih plovil SV in sicer na vojaškem delu letališča na Brniku.

18bjrkboimg_0641.jpgScenarij vaje je predvideval dekontaminacijo dveh helikopterjev tipa Cougar in Bell-412, za kar smo aktivirali dva voda za dekontaminacijo iz sestave LčŒD/ 18. BJRKBO kateri so s pomočjo tehnike in strokovnega znanja pristopili k izvrševanju zadane naloge. Naloga je predstavljala enega večjih izzivov, predvsem zaradi manevriranja s premično hidravlično roko okoli občutljivih delov helikopterjev, vendar so kljub temu naši operaterji odlično opravili svoje delo.

Vajo smo uspešno zaključili z njo pa tudi eno glavnih želja dekosov in sicer izvedbo dekontaminacije zračnega plovila in postavitev časovno – materialnih norm za izvedbo tovrstnih postopkov. Zahvala za dosego tega cilja pa gre predvsem udeležencem vaje, kateri so s  svojo voljo, znanjem in tehniko pripomogli k sodelovanju med enotami SV in promovirali 18.BJRKBO kot motiviran, profesionalen in visoko strokoven bataljon.

Foto: 18. BJKRBO18bjrkboimg_0028.jpg18bjrkboimg_0635.jpg18bjrkboimg_0665.jpg18bjrkboimg_0672.jpg18bjrkboimg_0673.jpg18bjrkboimg_0676.jpg18bjrkboimg_0678.jpg18bjrkboimg_1461.jpg18bjrkboimg_1492.jpg