Obisk Pipistrela pri ministru Lukšiču

boscarol.jpgMinister dr. Igor Lukšič je 27. oktobra sprejel Iva Boscarola s sodelavci Tinetom Tomažičem, Vidom Plevnikom in Gregorjem Vebletom iz ajdovske letalske družbe Pipistrel ob njihovem izjemnem uspehu, ki so ga dosegli v začetku oktobra  na tekmovanju Nase za energetsko najbolj učinkovito letalo.  Z energetsko varčnim letalom Taurus G4 so osvojili prvo nagrado, za kar mu je čestital tudi minister Lukšič. Ivo Boscarol je poudaril, da je to rezultat dela ekipe, ki brezhibno funkcionira in ki gotovo še ni rekla  zadnje besede.

Na srečanju pri ministru je Ivo Boscarol izpostavil pomen vzpostavitve ugodnega podpornega okolja za razvoj visokotehnoloških podjetij, pri čemer je pohvalil korake, ki so že bili narejeboskarol_mzp.jpgni, vendar je potrebno z odločnimi ukrepi nadaljevati tudi v prihodnje, je prepričan. Tako se mu zdi še posebej pomembna koordinacija med ministrstvi, ki je podjetja sedaj pogrešajo in to občutijo kot podaljševanje postopkov, ki je v globalni tekmi, ko odloča o najboljših čas, velika ovira. Boscarol je prepričan, da bi država morala pomagati podjetjem, ki imajo visok razvojni potencial, da prerastejo iz srednjih in malih podjetij v večja podjetja. Boscarol in njegova ekipa so poudarili tudi pomen ustreznega vrednotenja razvojnega dela in eksperimentalnega razvoja, ki ima bistveno drugačne značilnosti od akademskih raziskav - potrebno je poiskati ustrezno razmerje in predvsem sinergije med njimi.

Minister Lukšič je poudaril, da MVZT podpira njihova prizadevanja in da se bo v največji možni meri spoprijelo z odpravljanjem vrzeli. Dr. Jana Kolar, generalna direktorica Direktorata za znanost in tehnologijo, pa da bo pri reševanju ozkih grl zelo pomembno identificirati realne probleme s katerimi se soočajo in jih pri tem zaprosila za sodelovanje v takšnem procesu.