Pipistrelovo letalo Taurus G4, je bilo nominirano za prestižno nagrado Collier Trophy

Nagrada Collier Trophy, “Najprestižnejša nagrada v letalstvu”, že več kot 100 let predstavlja mejnik za dosežke v letalski in vesoljski tehnologiji.

Podelijo jo vsako leto za »….največji dosežek na področju aeronavtike ali vesoljske tehnologije v Ameriki«. V preteklosti je bila podeljena nekaterim največjim in najpomembnejšim projektom, programom in posameznikom zgodovinskega pomena.

taurus_g4.jpgPretekli zmagovalci so bili na primer: ekipi Apolla 11 in Apolla 8, odprava Mercury 7 (katere člana sta bila tudi Glenn in Grissom), Scott Crossfield, Elmer Sperry in Howard Hughes.

Projekti in programi, ki so prejeli Collier-jevo nagrado, so bili med drugim bombnik B-52, izstrelek iz časa hladne vojne Polaris Missile, program Surveyor Moon Landing, letalo Boeing 747, Cessna Citation, Gulfstream V, lovec F-22, in mednarodna vesoljska postaja ISS.

Ameriška zveza National Aeronautic Association je prejšnji teden imenovala štiri letošnje nominirance za nagrado 2011 Robert J. Collier Trophy, ki nagrajuje "največje dosežke področju aeronavtike ali vesoljske tehnologije v Ameriki. " Nominirani so: Boeing-ov 787 Dreamliner, Lockheed C-5M Super Galaxy, helikopter Gamera na pogon človeške moči in Pipistrelov Taurus G4, električno štirisedežno letalo.

"Zelo ponosni smo na vse nominacije za Collierjevo nagrado za leto 2011," je povedal predsednik zveze NAA Walter J. Boyne. "Vsak od njih na svoj način označuje pomemben napredek v letalstvu oz. vesoljski tehnololgiji. Vsakega posebej se veselimo v procesu izbire za končno nagrado Collier Trophy."

Letalo Taurus G4 z dvema trupoma je lani oktobra zmagalo na natečaju Ameriške agencije NASA Green Flight Challenge in osvojilo 1,35 milijona dolarjev vredno nagrado kot prvo štirisedežno povsem električno letalo, ki je kdaj poletelo. Taurus G4 je preletel 250 milj s povprečno hitrostjo večjo od 100 milj na uro in porabo goriva manj kot eno galono na potnika.