Posadka helikopterja Slovenske vojske reševala tudi v februarju

V letošnjem februarju je dežurna posadka 15. Helikopterskega bataljona Slovenske vojske izvedla štiri reševalne akcije s pomočjo helikopterja, pri čemer je prepeljala štiri poškodovane ali obolele osebe, dvanajst reševalcev, preko 400 kg medicinske opreme in naletela skupno sedem ur.

heli_resevanje_vrsno.jpgV sredo, 15. februarja, je posadka helikopterja SV skupaj z reševalci GRS Tolmin izvedla reševanje poškodovanega alpinista, ki ga je pod sabo pokopal odlomljeni zaledeneli Gregorčičev slap v bližini vasi Vrsno pri Kobaridu. Poškodovanca so helikopterjem SV dvignili na bližnjo planoto, kjer so ga oskrbeli in pripravili za polet do kliničnega centra v Ljubljani.

V petek, 17. februarja, je posadka posredovala pri reševanju planinca, ki se je zaplezal pod južnim pobočjem Storžiča in ga k sreči nepoškodovanega ob pomoči reševalcev GRS Kranj prepeljala v dolino.

V soboto, 18. februarja, je na poti s Kamniškega Sedla proti Brani zdrsnil planinec in pri tem na kraju nesreče podlegel poškodbam. Posadka helikopterja SV ter gorski reševalci postaje GRS Celje in Kamnik so locirali mesto zdrsa in ga prepeljali v dolino.

V soboto, 25. februarja, pa si je pri sestopu iz Kredarice proti dolini Krmi, pri Arhovi glavi, tuji planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa za reševanje v gorah so ob pomoči posadke helikopterja SV poškodovanega oskrbeli in prepeljali v Kranjsko Goro.

Letos je dežurna posadka helikopterja SV do sedaj sodelovala v 11 reševalnih akcijah, pri tem prepeljala 11 poškodovanih ali obolelih oseb, enkrat posredovala pri gašenju požara ter naletela skupno 16 ur. Stroški uporabe helikopterja v letošnjih reševalnih akcijah trenutno znašajo 42.650 €.

Število nesreč je na srečo letos zaenkrat manjše kot v enakem obdobju lani, ko je posadka helikopterja SV v 15 reševalnih akcijah prepeljala 18 poškodovanih ali obolelih oseb ter pri tem naletela skupno 22 ur.

Foto: Miljko Lesjak, GRS Tolmin