Združenje Star Alliance praznuje 15. obletnico

Pred 15 leti se je zgodilo nekaj, kar je za vedno spremenilo potniški letalski prevoz. Peterica naprednih, enako mislečih generalnih direktorjev je sprejela pogumno odločitev in oblikovala prvo multilateralno zvezo letalskih prevoznikov na svetu – mrežo Star Alliance.

star_alliance.pngUstanovni člani, prevozniki Air Canada, Lufthansa, Scandinavian Airlines, THAI in United, so se zavedali, da bo z naraščajočo globalizacijo naraščala tudi potreba po mednarodnih potovanjih na vse več destinacij. Ker povpraševanja ne bi mogel zadovoljiti noben posamezen letalski prevoznik, je teh pet družb ustanovilo mrežo Star Alliance, katere cilj je bil postati »vodilna globalna zveza letalskih prevoznikov za mednarodne potnike visoke vrednosti«.

adr_crj_img_8987.jpgV 15 letih se je Star Alliance iz zveze petih prevoznikov, ki so skupaj ponujali 6.000 letov dnevno na 578 letališč v 106 državah, razvila v mrežo 25 letalskih družb, ki na 20.500 letih letno prepeljejo več kot 600 milijonov potnikov na 1.293 letališč v 190 državah. čŒe citiramo besede generalnega direktorja ene od družb članic:»Tja, kamor ne leti Združenje Star Alliance, si najbrž sploh ne želite iti.«

Takšno rast je zveza dosegla s kombinacijo pridruževanja novih letalskih prevoznikov in številnih prednosti za stranke, kakršnih na globalni ravni ne more ponuditi nobena posamezna družba. Take prednosti so prijava na let do končne destinacije, zbiranje in koriščenje milj, prednosti Star Alliance Gold in Silver ter vozovnice, ki veljajo za celo mrežo Alliance.

skyteam.pngAdria Airways je članica združenja Star Alliance. Leta 2004 se je priključila k zvezi Star Alliance kot regionalna članica, od leta 2010 pa je njena polnopravna članica.

Poleg Star Alliance obstajata še dve letalski združenji, ki sta mlajši in manjši. SkyTeam je bil ustanovljen leta 2000. Ustanovili so ga Aeromexico, Air France, Delta Air Lines in Korean Air. Sky Team je najmlajše združenje od teh treh, a je drugo največje (glede na število potnikov in članov) takoj za Star Alliance in pred One World. Zavezništvo SkyTeam trenutno sestavlja 15 prevoznikov iz štirih celin, s sloganom "Bolj skrbimo za vas.". Njeni člani oneworld.pngimajo skupaj 399.469 zaposlenih. SkyTeam leti na 926 letališč v 173 državah in opravi preko 14.000 dnevnih letov z 3.542 letali. Leta 2011 so prepeljali 474 milijonov potnikov.

OneWorld so leta 1999 ustanovile American Airlines, British Airways, Cathay Pacific in Qantas. Njihov slogan je "OneWorld se vrti okoli vas.". Letijo na več kot 870 destinacij v 146 državah. Dnevno opravijo več kot 9.300 letov. Leta 2011 so s 2400 letali prepeljali 335 milijonov potnikov. Imajo 11 članic.