Trg ozkotrupnih letal - komentar

V letalskih krogih se že dolgo govori o koncu monopola največjih dveh proizvajalcev potniških letal Airbusu in Boeingu.

cs300_07.jpgA vendarle ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled. Tržni delež, ki ga zadnja tri desetletja obvladujeta Airbus in Boeing se v prihajajočih desetih letih ne bo bistveno spremenil. V spodnji segment tega tržnega deleža posega Bombardier, ki s svojo Cserijo stopa iz področja regionalnih letal na področje ozkotrupnih letal v segmentu do 140 sedežev. Poleg Bombardierja se na vstop na ta trg pripravljata še kitajski Comac ruski in UAC. Izkušeni Embraer se za enkrat še ni odločil za tvegan korak, saj sta ga z programi NEO in MAX prehitela Airbus in Boeing.

Tekmovati z Airbusim in Boeingom ne bo lahko. Oba uveljavljena proizvajalca letal sta imela v preteklosti kar nekaj ponesrečenih projektov, ki so ju stali ogromne vsote denarja. Od odpovedi projektov do večletnih zakasnitev programov. Med zadnjimi razvoj A380 in B787.

Razvoj novega letala zahteva velike inženirske napore in, ko je letalo že izdelano je potrebno uporabnikom nuditi prvovrstno vzdrževalno in podporno mrežo. Taka omrežja imajo trenutno le Airbus, Boeing, Embrear in Bombardier. Kljub temu pa ima slednji obilo težav pri prodaji Cserije, ki se je ustavila pri 138 naročenih letalih. Stalnica je tudi zakasnitev programov, ki se je ne bosta mogla izogniti niti Comac niti UAC. A vendarle. Trg bo doživel spremembe. Kitajska bo s programoma ARJ21 in C919 stopila na pot, kjer se bo naučila preživeti na trgu civilnega letalstva. Najprej na domačem, kasneje tudi na svetovnem. Ni pomembno ali bosta njuni letali postali hit, pomembno je kaj se bodo Kitajci iz teh programov naučili. Tudi A300 in A310 nista bili uspešnici, A320 pa je povzdignil Airbus v višave, kjer je še danes.

facebook.jpgNa koncu bodo uporabniki in potniki tisti, ki bodo iz te tekme izšli kot zmagovalci, saj bodo imeli na voljo nova letala z novo tehnologijo, ki bo okolju še prijaznejša.