Minister Omerzel na zasedanju Sveta za promet, telekomunikacije in energijo

V Luksemburgu je potekalo zasedanje Sveta za promet, telekomunikacije in energijo, ki se ga je udeležil tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

muc_2013-05-18_11_50_19.jpgNa področju letalstva so ministri sprejeli splošni pristop k predlogu uredbe o poročanju o dogodkih v civilnem letalstvu, katere cilj je izboljšanje sistema poročanja in s tem povečanje varnosti v civilnem letalstvu. Minister Omerzel je izpostavil pomembnost postopkovne varnosti poročevalcev glede informacij o dogodkih v civilnem letalstvu.

Pod točkami razno je Komisar za promet Siim Kallas ministre seznanil s stanjem glede trgovanja z emisijami toplogrednih plinov v letalstvu, s predlogom sprememb uredbe o pravicah potnikov v letalstvu in z novim svežnjem o pristaniški politiki (sporočilo in predlog uredbe o dostopu do trga pristaniških storitev in finančni transparentnosti pristanišč). Komisar je predstavil tudi stanje in nadaljnje korake glede varnosti potniških ladij in stanje glede transparentnosti cen v letalstvu. Ob sklepu zasedanja je litvanska delegacija predstavila tudi  program svojega predsedovanja na področju prometa v drugi polovici 2013.

Ob robu zasedanja je potekal tudi podpis Evropsko - sredozemskega sporazuma med EU in Izraelom na področju letalstva.