Preko sto interesentov za Aerodrom Ljubljana

lju_omrzel_img_6096.jpgV okviru regijskih obiskov Vlade RS na terenu je minister Samo Omerzel obiskal tudi Letališče Ljubljana, kjer se je z vodstvi podjetij Adria Airways, Aerodroma  Ljubljana, in Kontrola zračnega prometa Slovenije pogovarjal o aktualni problematiki na področju letalstva v Sloveniji.

lju_direktorji_in_minister_img_6106.jpg

 

 

 

 

 

 

Po sestanku je minister Omrzel povedal: »V interesu države je, da se privatizacija Aerodroma in Adrie izvede čimprej. Kolikor vem postopki tečejo, kot so bili načrtovani. Verjamem, da interes kupcev bo. Želim si, da bi dobili dobrega partnanzur_img_6099.jpgerja predvsem v smislu razvoja infrastrukture in pa, da se bo ta del gospodarstva naprej razvijal. Glede na argumente, ki sem jih slišal upam in verjamem, da se bo zgodba uspešno končala tudi za Adrio.«

Tudi izvršni direktor Adrie Mark Anžur je bil jasen »Trendi so zelo pozitivni. Optimistični smo tudi za leto 2014. V januarju smo prepeljali 12% več potnikov kot lani.« Kar se tiče prodaje Adrie pa je Anžur povedal, da bo ključna odločitev evropske komisije, ki jo pričakujejo do poletja in, ko bo jasno ali bo Adria morala državi vrniti 85mio evrov. »Argumente, da tega ne bo treba vračati imamo. Do takrat bo vse stalo potem pa bo Adria zanimiva za marsikoga.« je bil optimističen Anžur in skobir_img_6101.jpgdodal, da Adria lahko obstane tudi samostojna.

Tudi predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir se ni mogel izogniti vprašanjem o privatizaciji Aerodroma: »Privatizacija poteka po začrtanem planu. Postopek je nekje na polovici. Začeli bomo privabljati investitorje. Zanimanje je kar veliko. Interes se deli v dve skupini. Eno so investicijski potencialni kupci facebook.jpg drugo so upravljalci letališč. Ko bodo oddajali zavezujoče ponudbe bomo videli kakšen bo dejanski interes. Govorimo o preko sto zainteresiranih posamičnih družb.«

Od lastnikov torej države pa bo odvisno komu bo letališče dejansko prodala. Skobir si želi finančno močnega in razvojno naravnanega lastnika, ki bo razvijal letališče tako prometno kot infrastrukturno naprej.

Foto: Borut Podgoršek