Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel z novo nagrado

IDC (International Data Coorporation), svetovna organizacija, ki se ukvarja z analizo trga informacijskih tehnologij, je na konferenci ISC14 v Leipzigu  objavil nagrajence natečaja The Innovation Excellence Award za izjemne dosežke na področju uporabe super-računalniških tehnologij (HPC - visoko zmogljivo računalništvo).

Med prestižnimi podjetji in raziskovalnimi organizacijami s celega sveta kot so Rolls Royce, Westinghodr_gregor_veble.jpguse in Caterpillar, je nagrado prejelo tudi podjetje Pipistrel za uspešno uporabo HPC za aerodinamične analize, s pomočjo katerih je v rekordnem času petih mesecev izvedlo načrtovanje in razvoj letala Taurus G4 (zmagovalca natečaja NASA Green Flight Challenge 2011).

Pipistrelov oddelek za raziskave in razvoj na čelu s prof. dr. Gregorjem Vebletom uporablja poleg svojih tudi superračunalnik novogoriškega podjetja Arctur in s tem bistveno zniža stroške ter poveča učinkovitost hitrega razvoja prototipov (angl. rapid prototyping). Podjetji skupaj sodelujeta tako pri uporabi superračunalnika za načrtovanje Pipistrelovih letal, kot tudi na drugih projektih, med drugim na evropskem projektu Fortissimo, ki spada v okvir iniciative I4MS (inovativne informacijske tehnologije za mala in srednja proizvodna podjetja).

Namen navedene nagrade je predstaviti zgodbe o uspehu pri uporabi superračunalnika v znanosti in industriji ter spodbuditi gospodarstvo, še posebej mala in srednja proizvodna podjetja, da bolje razumejo prednosti uporabe HPC in se lažje odločijo za ta korak. Mednarodna superračunalniška konferenca ISC'14 se je odvijala od 23.6. do 26.6. v Leipzigu in je najpomembnejši dogodek te vrste v Evropi. Na njej vsako leto objavijo tudi znamenito lestvico največjih superračunalnikov na svetu TOP500, kjer pa na vrhu ni sprememb in še vedno močno vodi Tianhe2 kitajskega podjetja INSPUR. Največji evropski superračunalnik ostaja švicarski Piz Daint s teoretično zmogljivostjo 7,8 Peta Flopov, ki se ponaša tudi z izjemno energetsko učinkovitostjo 3,2 Giga Flopa na 1 Watt moči.
 

DODATNE INFORMACIJE:

O organizaciji IDC: http://www.idc.com/about/about.jsp

IDC (International Data Corporation) je mednarodna analitska organizacija iz področja informacijske tehnologije. Njihove analize se v trenutnih časih najbolj posvečajo predvsem najsodobnejšim trendom v informacijski tehnologiji, to sta visoko zmogljivo računalništvo – HPC in t.i. »oblačno« računalništvo – Cloud Computing. IDCjeve analize veljajo v IT svetu za ene najbolj zanesljivih in najbolj podrobnih, njihove projekcije pa so vedno zelo natančne.

O NAGRADI

https://www.hpcuserforum.com/innovationaward/

Namen nagrade (dobesedni citat s spletne strani IDC):

-Showcase success stories involving HPC in science and industry

-Help other users better understand the benefits of adopting HPC and justify HPC investments, especially for SMBs

-Demonstrate the value of HPC to funding bodies

-Expand public support for increased HPC investments

Izjava za javnost koorporacije IDC ob letošnji konferenci in nagradi: http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS24953814

Vir: Pipistrel