Neuradno: Adria Airways lahko iz Bruslja pričakuje dobre novice

Evropska komisija naj bi presodila, da so državni ukrepi v pomoč Adrii v skladu z evropskimi pravili.

Sloadr_a319_img_9440.jpgvenski letalski prevoznik Adria Airways lahko v sredo iz Bruslja pričakuje dobre novice, so za STA povedali viri pri EU. Evropska komisija naj bi namreč presodila, da so državni ukrepi v pomoč Adrii, vključno s štirimi dokapitalizacijami med letoma 2007 in 2011 v skupni vrednosti 85,46 milijona evrov, v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh.

Tri dokapitalizacije
Evropska komisija je preiskavo državne pomoči za Adrio Airways začela novembra 2012 zaradi dvomov o skladnosti državnih ukrepov, vključno s štirimi dokapitalizacijami v letih 2007, 2009, 2010 in 2011, z evropskimi pravili.

Dokapitalizaciji v letih 2007 in 2009 v skupni vrednosti nekaj nad 13 milijonov evrov je skoraj v celoti izvedla Kapitalska družba (Kad).

Dokapitalizacijo leta 2010 v višini 2,5 milijona evrov je v 80-odstotnem deležu financirala državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), preostanek pa turistični agenciji Kompas in Palma.

adr_crj_900_s5_aau_img_6189.jpgLeta 2011 pa je Adrio dokapitalizirala država s 50 milijoni evrov; banke, vključno z večinsko državno Novo Ljubljansko banko, pa so za 19,7 milijona evrov terjatev preoblikovale v kapital.

Komisija je sicer ob sprožitvi preiskave izpostavila tudi to, da sta PDP in upravljavec ljubljanskega letališča Aerodrom Ljubljana v večinski državni lasti med oktobrom 2010 in marcem 2011 z dokapitalizacijami in pretvorbo terjatev v lastniški delež pridobila 52,3-odstotni oziroma 47,7-odstotni delež takratne Adriine hčerinske družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika.

čŒe bi bila pomoč v nasprotju s predpisi, bi jo morala Adria vrniti
Dobro leto in pol po sprožitvi preiskave naj bi komisija po navedbah virov pri EU v sredo sprejela odločitev, ki naj bi bila pozitivna za Adrio.

čŒe bi komisija ocenila, da je šlo za nedovoljeno državno pomoč, bi od Adrie zahtevala, da jo vrne. To se je na primer zgodilo v primeru Elana, od katerega je zahtevala, da vrne deset milijonov evrov.

V prvem letošnjem četrtletju je Adria Airways sicer zmanjšala izgubo iz poslovanja za 2,1 milijona evrov na dobre tri milijone evrov. Število rednih poletov je upadlo za 3,4 odstotka, ob tem pa so glede na lani za desetino povečali število prepeljanih potnikov.

Vir: STA