Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Adria Airways - po vzponih in padcih novi temelji za razvoj

adr_crj900_img_0217.jpgSlovenski letalski prevoznik Adria Airways bo lahko po odločitvi Evropske komisije, da mu pretekle državne pomoči ni treba vračati, nekoliko lažje zadihal. Družba, ki letos praznuje 53 let obstoja, je dobila novo priložnost, da po številnih vzponih in padcih zakoraka v novih 50 let in nadaljuje z uresničevanjem strategije rasti in razvoja.
adr_s5-aau_kokpit_img_7198.jpgAdria Airways po nekaj kriznih letih, ko je bila na robu preživetja, vztrajno zmanjšuje izgubo in kaže, da je lahko prihodnost družbe tudi svetla. Leta 2010 so zaradi prevrednotenja letal beležili dobrih 63 milijonov evrov čiste izgube, leto pozneje so jo država in banke z dokapitalizacijo in konverzijo terjatev v lastniške deleže rešile pred najhujšim, nato pa so počasi začeli postavljati temelje novega razvoja.

Svež veter je v družbi zavel konec leta 2012, ko je vodenje prevoznika najprej začasno, nato pa leta 2013 tudi s polnim mandatom prevzel Mark Anžur, strokovnjak za strategijo, prodajo in trženje. Pod njegovim vodstvom so pripravili nov poslovni model, nekakšen hibrid, kar pomeni, da na določenih linijah še vedno zagotavljajo povezovalne lete z večjimi vozlišči, npr. s Frankfurtom in Münchnom, na določenih, predvsem novih, pa so se prilagodili konceptu nizkocenovnikov.

Nova strategija počasi že kaže rezultate. Lani je Adria Airways ustvarila 1,15 milijona evrov dobička iz poslovanja, potem ko je leto prej s tega naslova beležila 8,1 milijona evrov izgube. Glavnega cilja, pozitivne ničle, jim lani še ni uspelo doseči. Ustvarili so 2,87 milijona evrov čiste izgube, ki so jo pripisali adr_a319_s5-aar_img_1146.jpgenkratnim dogodkom, večinoma povezanim s poslovanjem v preteklosti. Leto prej je izguba znašala 10,8 milijona evrov.

Lani je s slovenskim letalskim prevoznikom, ki so ga v preteklosti bremenile tudi neposrečene poslovne odločitve in afere, kot je bila zgodba z domnevno zelo poceni vozovnicami za pomembne osebnosti, potovalo 1.026.802 potnikov, kar je 3,9 odstotka več kot leta 2012. Ustvarili so 146,7 milijona evrov prihodkov, kar je 2,4 odstotka manj kot leto prej, je razvidno iz poročila o poslovanju, objavljenega na spletni strani družbe.

V prvem četrtletju letos je z Adrio Airways letelo 188.594 potnikov, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, rezultat iz poslovanja pa je bil v prvih treh mesecih na letni ravni boljši za 2,1 milijona evrov. Glede letošnjega poslovanja so optimistični - v celotnem letu načrtujejo dobiček.adr_anzur_mark_img_0737.jpg

Največji lastnik Adrie Airways, ki je na seznamu 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo, je država, ki ima v družbi 69,87-odstotni delež. Sledijo ji Družba za upravljanje terjatev bank, na katero je Nova Ljubljanska banka letos prenesla 19,63-odstotni delež, Abanka Vipa (4,74 odstotka), državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (2,08 odstotka), Hypo Alpe Adria Bank (1,81 odstotka), Unicredit banka Slovenija (1,76 odstotka) in še nekaj drugih manjših delničarjev.

Adria Airways v okviru strategije poslovanja družbe do leta 2020, ki so jo v družbi pripravili konec lanskega leta, načrtuje rast in širitev. Število prepeljanih potnikov želijo zvišati do dva milijona letno, Anžur pa je prepričan, da bi lahko družba letno beležila 15- do 20-odstotno rast prihodkov.

"Glede na to, da trg raste in da smo mi nekakšen specialist, smo lahko v zelo majhni tržni niši bistveno bolj fleksibilni in tudi rastemo lahko bistveno hitreje. Z nizke osnove lahko rasteš hitreje. Po moji oceni lahko brez težav letno beležimo 15- do 20-odstotno rast prihodkov. To bi bili sposobni financirati tudi samostojno," je lani dejal v pogovoru za STA. Že večkrat je izrazil podobno prepričanje, da lahko preživijo tudi brez strateškega partnerja.

V skladu s strategijo družbe, to je opraviti manj letov z večjimi letali, so letos že nekoliko modernizirali floto, pozitiven trend pa se kaže tudi v zasedenosti potniške kabine, ki so jo v rednem prometu ob manjšem številu letov lani zvišali na 73,16 odstotka. Družba ima v floti trenutno 11 letal - en airbus A320, dva airbusa A319, šest letal CRJ900 in dve letali CRJ200.

aat_hangarji_img_6210.jpgAdria Airways, ki trenutno zaposluje 394 ljudi, je članica letalskega združenja Star Alliance. V okviru letošnjega poletnega voznega reda na teden skupaj opravi 180 rednih letov, in sicer 159 na 19 destinacij iz Ljubljane, nekaj pa še iz Prištine v Malmö, München in Frankfurt, iz Münchna v Lodž ter iz Tirane v Frankfurt. Ljubljano na novo povezujejo z Londonom, Varšavo in Prago, razmišljajo pa tudi o novih linijah.

Usoda slovenskega letalskega prevoznika je pomembna tudi za ljubljansko letališče Jožeta Pučnika, za katerega zagotavlja največ potnikov. Prvi mož Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir je za STA decembra lani dejal, da bi dejstvo, če bi moral prevoznik denar vračati in tega ne bi zmogel, za letališče predstavljalo kar velik udarec, da pa se svet ne bi ustavil.

Ker je Adria Airways članica združenja Star Alliance, za prevoznike iz združenja iz Ljubljane zagotavlja povezovalne lete, zato upravljalec letališča ne more pridobiti istih prevoznikov iz te družine, npr. Austrian Airlines in Swissair.

"čŒe bi prišlo do tako črnega scenarija, za kar upam, da se ne bo zgodilo, bi precejšen del teh prevoznikov vstopil na naš trg. Verjetno bi imeli leto dni ali leto in pol težave s hudim padcem prometa, vendar pričakujemo, da bi promet v večji meri nadomestili, finančno pa bi bilo to na srednji rok morda celo bolj vzdržno," je povedal.