Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Prvi mož Turkish Airlines Kotil: Trenutno nas zanima samo organska rast

Turško letalsko družbo Turkish Airlines, ki se je v preteklosti omenjala kot možen strateški partner Adrie Airways, trenutno zanima samo organska rast, je za STA povedal prvi mož družbe Temel Kotil. Prihodnost evropskih nacionalnih prevoznikov ga ne skrbi, poziva pa k spremembam na letališčih, saj bi morali biti t.i. hubi po njegovem odprti 24 ur.

temel_kotil_img_8398.jpgTurkish Airlines, ki velja za enega najuspešnejših letalskih prevoznikov na svetu, enkrat dnevno povezuje Ljubljano in Istanbul, Kotil pa je z iztržkom linije zadovoljen. "To je za nas zelo dober posel. Smo zelo zadovoljni in razmišljamo o povečanju števila letov," je dejal ob robu petkove slovesnosti ob sprejemu indijske letalske družbe Air India v združenje Star Alliance v New Delhiju.

S sodelovanjem s slovenskim letalskim prevoznikom Adrio Airways, ki je ta teden iz Bruslja dobila dobro novico, da ji ne bo treba vračati pretekle državne pomoči, je predsednik in glavni izvršni direktor Turkish Airlines zadovoljen. Družbi sta že podpisali sporazum o letenju pod skupno oznako, t.i. code share dogovor, vendar Kotil meni, da bi morali sodelovanje še okrepiti. čŒeprav družbi tekmujeta na trgu, obe delata za potnike, je bil jasen.

Turkish Airlines se je v preteklosti omenjal kot možen strateški partner Adrie Airways. Za družbe iz držav, ki niso članice EU, sicer velja, da lahko v prevozniku iz unije prevzamejo največ 49-odstotni lastniški delež, kar mnoge od lastniških vstopov odvrne, saj težje uveljavijo svojo strategijo.

"Trenutno nam veliko časa vzame širitev. Rastemo s približno 18-odstotno stopnjo na leto. Ta kontinuiteta rasti traja že zadnjih deset let. Danes se osredotočamo bolj na organsko rast kot na povezovanje z drugimi letalskimi družbami," je pojasnil Kotil. Na vprašanje, ali bi jih vstop v Adrio Airways morda zanimal v prihodnje, je odvrnil, da to ni vprašanje oz. odločitev za danes.

Turkish Airlines v zadnjih letih kljub krizi beleži rast. Lani so ustvarili 7,1 milijarde evrov prihodkov in 417 milijonov evrov dobička iz poslovanja, v desetih letih pa naj bi prihodek poskočil na 17 milijard evrov.

Kotil, sicer tudi predsednik Združenja evropskih letalskih prevoznikov (AEA), je glede evropske letalske industrije optimističen, saj za njo stoji veliko gospodarstvo. "Menim, da se bosta Evropa in Azija v prihodnosti še tesneje povezali, to približevanje ponazarja tudi Air India. Evropa se ozira za hitro rastočimi trgi, kot je Indija. To obeta nadaljnjo rast," je dejal.

facebook.jpg A za to bo treba rešiti tudi nekaj težav. "Prihodnost za evropsko letalsko industrijo je zelo svetla, vendar bi morali rešiti težave na letališčih," je dejal. Nekateri hubi oz. velika vozlišča niso odprti 24 ur, kar povzroča škodo letalskim družbam.

"Na vzhod letijo pozno zvečer, v Ameriko zgodaj zjutraj, kar pomeni, da se izgubljajo povezave. Evropski politiki bi morali to težavo rešiti. Ne gre za vsa letališča, ampak hubi bi morali biti odprti 24 ur," je dejal. Na vprašanje, komu daje več možnosti za uspeh, nizkocenovnikom ali nacionalnim prevoznikom, pa je dejal, da vidi svetlo prihodnost za nacionalne prevoznike. "Nizkocenovniki so druga zgodba," je prepričan.

S pogoji na osrednjem slovenskem letališču Jožeta Pučnika je zadovoljen, recept za uspeh letalske družbe pa je po njegovem mnenju preprost: "Rad imej potnike. To je to."