V Farnboroughu danes uspešnejši Boeing

Tretji dan znamenitega letalskega sejma v mestu Farnborough blizu Londona, ki se je začel v ponedeljek, je na svoj račun vendarle prišel tudi ameriški proizvajalec letal Boeing. Potem ko je bil prva dva dni uspešnejši evropski proizvajalec letal Airbus, se je tehtnica danes nagnila v prid Boeinga. Zakoličil je za skoraj 25 milijard dolarjev poslov.

b737max_k65549.jpgBoeing je s katarsko letalsko družbo Qatar Airways izpilil vse podrobnosti dogovora, v skladu s katerim bodo Katarci kupili 50 boeingov 777-9X v skupni vrednosti 18,9 milijarde dolarjev (14 milijard evrov), sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili družbi, ki sta naročilo prvič napovedali na lanskem letalskem sejmu v Dubaju.

Qatar Airways se je poleg tega zavezal, da bo kupil še 50 omenjenih energetsko varčnih potniških letal na dolge linije - če bo izpolnil tudi to zavezo, bo skupna vrednost posla po kataloških cenah letal dosegla 37,7 milijarde dolarjev (27,8 milijarde evrov).

Poleg omenjenih 100 potniških letal namerava ta hitro rastoča letalska družba kupiti še štiri tovorna letala 777 z možnostjo dodatnih štirih. "Paket" letal iz družine 777 bi bil tako vreden 40 milijard dolarjev (29,5 milijarde evrov). "Boeing 777 je hrbtenica naše flote," je povedal glavni izvršni direktor Qatar Airways Akbar Al Baker.

Kitajski Hainan Airlines pa je blizu končnega dogovora o nakupu 50 energetsko varčnih a350_xwb_fal_start_1.jpgozkotrupnih boeingov 737 MAX 8, ki so po kataloških cenah vredni več kot 5,1 milijarde dolarjev (3,8 milijarde evrov). Dogovor mora potrditi še kitajska vlada, sta pojasnili družbi.

"Novi boeing 737 MAX bo naši letalski družbi pomagal rasti, postati bolj učinkovita in potnikom ponuditi storitve, vredne pet zvezdic," je bil optimističen predsednik skupine Hainan Adam Tan.

Nekaj posla je dobil tudi Airbus, ki je v ponedeljek in torek zasenčil Boeing. Letalska družba Air Mauritius namerava razširiti in modernizirati floto letal na dolge linije, zato je z Airbusom sklenila osnutek dogovora, v skladu s katerim bo kupila štiri airbuse A350-900 v skupni kataloški vrednosti 1,36 milijarde dolarjev (milijarda evrov). Še dve takšni letali namerava najeti.

Da ne bi uspehov žela le velika rivala, je poskrbel še en evropski proizvajalec letal ATR. Letalski prevoznik Myanma Airways je podpisal dogovor o nakupu šestih letal ATR 72-600 z možnostjo nakupa dodatnih šest. Finančnih podrobnosti posla družbi nista razkrili.

Foto: Boeing in Airbus