Govor predsednika uprave Aerodroma Ljubljana ob 45. obletnici

»čŒe hočeš poznati prihodnost, moraš najprej poznati preteklost«, pravi znan pregovor. Večer je prekratek, da bi vanj lahko ujeli celih 45 let zgodovine Aerodroma Ljubljana. Tisti, ki snujemo njegovo prihodnost, le-to v veliki meri črpamo tudi iz bogatih izkušenj preteklosti.
 

Znašli smo se v časih, ko v prihodnost marsikdo stopa z negotovim korakom. A stopicanje na mestu se ne izplača, saj le odločitve delajo zgodovino. Zaradi izkušenj, ki jih uči zgodovina Aerodroma Ljubljana, je naš korak v prihodnost previden, a trden in odločen. Letališče je namreč preživelo že nekaj ciklov, ko je promet drastično upadel. Izkoristili smo jih za obnovo infrastrukture in nove pristope k pridobivanju prihodkov. Promet in razvoj sta se mestoma zaustavljala, nikoli pa se nismo ustavili. čŒe bi potegnili premico od leta 1963 do danes, je ta naraščajoča – jasno in brez oklevanja.

Danes smo spet na točki, ko Aerodrom Ljubljana in njegovi največji partnerji že čutimo krizo, ki se najbolj jasno odraža v zmanjšanem številu potnikov. Pa vendar to ne spreminja naše vizije, ki pravi, da se bomo razvili v vodilno letališče v regiji. Naši načrti imajo uresničljive temelje – razširitev letališke ploščadi, gradnja novega potniškega terminala s pripadajočo infrastrukturo, prestavitev obletališke ceste, logistične center, železnica do letališča in multimodalno logistično središče so projekti velikih gospodarskih razsežnosti na katere krizi navkljub ne nameravamo pozabiti. Za grozečo krizo bo ponovna konjuktura, na katero želimo biti tako infrastrukturno kot strokovno pripravljeni. To pomeni, da kljub trdim časom z naložbami in razvojem ne bomo prenehali. Ne gre za puhli optimizem, temveč realne načrte, ki imajo podlago v pripravljajočem se načrtu razvoja letališča za prihodnjih 40 let, v znanju in izkušnjah ter v dobri finančno-poslovni formi delniške družbe Aerodrom Ljubljana. Prepričani smo, da je prav to potencial, ki ga lahko razvijemo v konkurenčno prednost pred okoliškimi letališči.

V imenu uprave Aerodroma Ljubljana in njegovih zaposlenih vam obljubljam, da bomo v uresničitev tega cilja vpletli vse svoje znanje in voljo. Naša vizija bo lažje in hitreje postala resničnost, če nas boste vsi, ki ste našo preteklost obogatili s svojo prisotnostjo danes, pospremili tudi v novo obdobje.


Hvala vam za zaupanje.

Fotogalerija