Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ivan Janez Smolčnik - Pilot in publicist iz Mislinjske doline

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
15 Sep 13
Napisal Majda Meško Prebrano 11979 krat

V letošnjem letu je v času, ko se je bližala pomlad in, ko so se nad letališčem v Turiški vasi pri Slovenj Gradcu začeli zbirati kumulusi, ki so vabili k jadranju, odšel Ivan Smolčnik, pilot in publicist iz Mislinjske doline.  Rad je letel in o tem je ostalo kar nekaj zgodb strnjenih v mapi, ki jih je pripravljal za izdajo svoje knjige, nekaj pa je objavljenih tudi na internetni strani Koroškega aerokluba. Vsaka zgodba je kot en trikotnik, ki je na svoji poti do zaključka tako turbolentna kot je lahko jadranje.

portret_ivana_janeza_smolnika.jpg
 
Mladostna leta je preživljal v Ljubljani
Ivan Janez Smolčnik se je rodil v Slovenj Gradcu 12.1.1932 in je že kot otrok, pred drugo svetovno vojno, rad poslušal pripovedi starega očeta, ki je imel krojaško delavnico na Trgu Svobode, v mestu Slovenj Gradec, kjer je Ivan preživel večino svojega življenja. »On, njegova palica in jaz«, je zapisal Ivan »njega moja radovednost ni motila, temveč še bolj spodbujala«, pravi in da se je že kot mlad fantič naučil opazovati naravo, naravne pojave in vse, kar mu je prišlo prav za letenje v kasnejših časih. Glavni trg, Stari trg so bile točke, kjer so se v večini med in po vojni zbirali ljudje in kjer so se odvijali dogodki, ki jih je Ivan kot aktivni član literarnega društva upokojencev Slovenj Gradec objavljal v njihovem zborniku »Naša beseda«.

S kovinarsko stroko se je srečeval v 50 letih prejšnjega stoletja in ko je po naključju pri opravljanju svoje službe v Ljubljani prvič srečal takratnega direktorja ključavničarske delavnice, kasneje Gorenja Ivana Atelška, je o njemu zapisal »Še danes mi je v veliko čast, ko se spomnim srečanja s tako skromnim gospodom, čigar ime je kmalu postalo zelo poznano doma in v tujini« in opisal njegov nakup hidravlične stiskalnice in njegove besede: »Hidravlično stiskalnico smo zmontirali v petek do zadnje faze za preizkus. Malo pred štirinajsto uro smo se vsi zbrali in meni je bila dodeljena čast, da sem pritisnil na gumb za zagon stroja. Navdušeno so zaploskali, medtem pa je pritisk v hidravličnem sistemu narastel in tesnilo na glavnem cilindru je popustilo. Namesto šampanjca nas je dobro poškropilo hidravlično olje in mislite si lahko, kakšni smo bili, pa vendar smo bili zadovoljni, saj je bila hidravlična stiskalnica nova pridobitev v našem podjetju.« tako kot je bila za Ivana Atelška v sedemdesetih letih nova poslovna letalska flota v Gorenju.
 
po_vrnitvi_v_slovenj_gradec_si_je_ustvaril_druino.jpg

Ko je Ivan služboval v Metalki Ljubljana, se mu je kot ustanovnemu članu Aerokluba Ljubljana, na predlog prijatelja in učitelja motornega letenja ing. Ivana Kralja, ponudila prilika, da se je pričel v začetku petdesetih šolati na nizkokrilnem dvosedem motornem letalu lesene konstrukcije Trojka, ki ga je skonstruiral Mariborčan ing. Boris Cijan, ki je živel v Zemunu. Da je užival pri letenju je videti iz njegovega opisa leta po maršruti konca leta 1951, ko je napisal: »Letalo Trojka je bilo usposobljeno za osnovno pilotažo in osnovne akrobacije s pozitivno obremenitvijo, za kar je pri letenju vsak pilot uporabljal sedežno padalo… letel sem proti Dolenjski in ob ugodnem vremenu so se pojavili prekrasni kopasti oblaki – kumulusi, kar sem kot jadralni pilot izkoristil ter se povzpel do baze oblakov in s tem prihranil na gorivu in času porabljenem za prelet…«

Šolanje in prigode v Vršcu
Pilot Ivan je leta 1956 v Vršcu obiskoval prvo civilno šolo učiteljev letenja. Letalsko akademijo v Vršcu je doživljal z vrstniki, kot pokušino vina in jo opisal: »… po obilni zakuski pri gostitelju v samostanu vina nismo več pokušali, temveč smo si z njim gasili žejo. V naši skupini smo prevladovali Slovenci in vsi smo se naenkrat veselo zavrteli, kot se vrtijo vinske mušice med snopi žarometov«.
ivan_smolcnik_s_sinom_na_letaliu_v_turiki_vasi.jpg

V svoji zgodbi Ciganska ljubezen je opisoval »V Vršcu v Banatu je zelo znan veter košava, ki zna biti pozimi zelo zoprna. Tudi v usnjeni obleki te prepiha do kosti. V poletnih mesecih zna pihati tri, sedem ali enaindvajset dni, piha iz Romunije preko Transilvanskih gora in pada niz Vršačkih hribov ter se segreje tudi do 40 in več stopinj… Letalski center se je nahajal par kilometrov od mesta pod Vršačkim hribom in za obisk mesta je bilo potrebno mimo ciganskega tabora«, kjer je bil Ivan priča nerazumni ljubezni mlade kavarniške pevke, ki je služila denar za nakup konja svojemu fantu.

druzina_smolnik_na_mednarodnem_obrtnem_sejmu_v_celju.jpg
 
Vrnitev v Slovenj Gradec
Ivan Smolčnik je bil skromen, rad je delal in ustvarjal, tako je kasneje uspešno peljal po lastni poti skupaj z ženo Jerico obrt, najprej steklarstvo, kasneje izdelavo prevoznih odrov. Zasteklitev slovenjgraške športne hale, ki je bila prva takšna pridobitev v tistem času,  so bile delo Ivanovih rok. Njegovi prevozni odri, čez 100, so bili izvoženi v Rusijo in vsa leta je svoje  izdelke predstavljal na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. V mestu pod Kopami in Uršljo Goro, kjer jadrajo na padani – vzgorniku ptice in kjer je dolga leta jadral sam ali s svojimi učenci tudi Ivan, sta se mu rodila otroka dvojčka sin Matjaž in hči Alenka.

Z ženo Jerico, znano po njenih pesniških zbirkah, sta ob večerih na papir zapisovala spomine in čutenja do vsega lepega. Jerica mu je v eni izmed zadnjih čestitk za rojstni dan zapisala:
Jutra naj ti zlato zarjo podarijo,
A dnevi se v soncu naj zlatijo,
Naj te življenje razvaja
Eno samo srečo deli
Zdravja skozi vse dni
Upanje, ljubezen in vera naj ti dajo moči…

Pilot med piloti
Ivan Smolčnik je eden izmed soustanoviteljev Koroškega aerokluba, katerega zaslužni član je ostal vse do konca svojega življenja. V eni izmed zgodb iz letalstva, je pisal o Ivanu Mihevu, pilotu in domačinu iz Turiške vasi, pobudniku ustanovitve letališča, ki je postalo 1937 podružnica Aerokluba Maribor. Njegov prvi pristanek jadralnega letala Salamandra na Štibuhu pri Slovenj Gradcu, kjer danes stoji Tretja osnovna šola, popoldan 7. septembra 1938, je opisal tako »… vreme je bilo lepo, vzgonski tokovi ugodni, tako ni izgubljal dosti višine. Nakar se je usmeril proti Slovenj Gradcu. Z višine par sto metrov je preletel na novo zgrajeni bazen mestnega kopališča in navdušeni obiskovalci so mu mahali v pozdrav. Zaokrožil je na varni višini še preko mesta okoli cerkve sv. Elizabete proti Staremu trgu… napravil zavoj in ko je izgubljal višino, se je spustil na travnik pri Štibuhu. To je bil prvi uspešni pristanek letala v Mislinjski dolini«.
 
ivan_se_je_med_letali_poutil_dobro.jpg

Leta 1953, ko se je ustanovil Koroški aeroklub, so takoj pričeli z gradnjo steze in hangarja je zapisal Ivan v članku »Pristanki letal v Mislinjski dolini po prvi svetovni vojni« objavljenem v Viharniku leta 2004. Leta 1957 pa je poleg usposobljenosti letališča s hangarjem bila ustanovljena tudi letalska šola. Prvi predsednik Koroškega aerokluba je bil Ivo Skarlovnik, Ivan Smolčnik pa je bil prvi upravnik letalske šole, je povedal ob srečanju z njim leta 2006. Povedal je še, da so imeli takrat dve vitli za vleko letal. Za povratno vitlo pa so imeli odsluženega Citroena 190. Poudaril je, da je bila steza peščena in da se je žica za vleko letal vsled tega hitro obrabila in poškodovala, vendar so se šolanja mladih pilotov uspešno končala, saj so imeli leta 1960 že 15 aktivnih pilotov, kar je bilo takrat največ v Sloveniji.

jerica_in_ivan_sta_za_pisanje_rpala_energijo_iz_narave_001.jpg
 
Na letališču Koroškega aerokluba je bilo vedno živahno, posebno med prvomajskimi prazniki , ko so se pričeli tečaji za začetnike jadralnih pilotov, trenažna letenja, kot je opisal leto 1985, ko je bil določen za vleko jadralnih letal z motornim letalom Super Cup: »…vremenska situacija v Sloveniji, posebno na našem letališču je ugodna, serija hladnih front je že prinesla v naše kraje obilo svežega labilnega in hitro prodirajočega zraka, kar je ugodno za jadranje in dosego daljših preletov. Po deseti uri se pojavijo prvi kopasti oblaki na Fričevem vrhu in Uršlji gori ter kmalu zatem na Pohorju. Vstopim v letalo, vklopim magnete, dam kontakt in motor zabrni. Dodam plin in odrulam na stezo, nakar mi pripnejo vlečno vrv, dodam plin in zategnem vlečno vrv, z dvigom rok je vse nared. Preko radijske zveze še prekontroliram pripravljenost pilota v jadralnem letalu, dobim potrditev štarterja in poletim po asfaltni stezi v smeri proti Slovenj Gradcu.« In tako je Ivan z vsem srcem, kot se vidi iz njegovega opisovanja, prihajal na letališče,  spremljal razvoj letališča, uspehe pilotov in do zadnjega dne življenja ostal v stiku z ljudmi in pokrajino, kjer je mnogokrat pri Fričevem vrhu na višini 450 m odpel vlečno vrv in po par zavojih v solidnem termičnem stolpu zajadral proti Partizanskemu domu, kjer je vsako leto zanj cvetela smreka, katere cvetni prah se je pomešal v termični stolp in ga popeljal visoko, še više …

Pripravila v spomin na Ivana Janeza Smolčnika nekdanja jadralka Koroškega aerokluba Majda Meško v sodelovanju z Jerico Smolčnik in uporabo arhiva družine Smolčnik.
Nazadnje urejano na Torek, 21 Avgust 2018 10:57