Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pilatus PC-9/PC-9M hodournik

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Jul 07
Napisal MORS Prebrano 12518 krat
Šolsko letalo švicarskega proizvajalca Pilatus PC-9, ki se nahaja v letalski šoli SV je namenjeno za nadaljevalno šolanje vojaških pilotov in predstavlja vmesno stopnjo med batnimi in reakcijskimi letali. Poganja ga turbopropelerski motor Pratt&Whitney PT6A-62, ki zagotavlja 950 KS in hitrosti do 600 km/h. Doseg PC-9 znaša 1500 km, njegove glavne prednosti pa so nizki operativni stroški in enostavno vzdrževanje.
hostnik_na_delovnem_mestu.jpgpilatus_pc9_formacija2_virmors.jpg

 V Slovenskem vojaškem letalstvu se nahaja 11 letal PC-9 (eno je bilo izgubljeno v nesreči), od tega so devet letal v sodelovanju z izraelskim podjetjem Radom posodobili v verzijo PC-9M hudournik. Posodobljenje letala v verzijo PC-9M so izvedli predvsem na področju avionike in oborožitve. Tako so modernizirali pilotsko kabino z vgradnjo sistema roke na palici in ročici za regulacijo moči motorja (ang. HOTAS-Hand On Throttle and Stick) in vgradnjo polprosojnega zaslona v višini pilotovih oči (HUD-Head up Display) na katerem se prikazujejo vse informacije potrebne za letenje, ciljanje itd, vanj so vgradili tudi močan računalnik, ki podpira delovanje številnih sistemov na letalu. Poleg tega so PC-9M oborožili z mitraljezi 12.7mm, z 227kg bombami in nevodenimi raketami s katerimi lahko izvaja neposredno zračno podporo enot na tleh. Za šolanje vojaških pilotov v neposrednem zračnem bojevanju pa so z izraelskimi strokovnjaki razvili sistem, ki zagotavlja simulacijo zračnih dvobojev z infrardečimi raketami kratkega dosega.
pc_9_na_tleh.jpg


Letala PC-9M, so nameščena na letališču Cerklje ob Krki. Z njimi slovenski vojaški piloti vsako leto sodelujejo tudi na številnih prireditvah in letalskih mitingih v Sloveniji ter Evropi.

Incident ob izskoku sopilota iz PC-9; marec 2008

Nazaj

Vir: Jaka Alijeski Ulčar in www.mors.si
Nazadnje urejano na Sreda, 19 Marec 2008 18:28
Več iz te kategorije: « Pilatus PC-6 Roland II »