Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Roland II

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Jul 07
Napisal MORS Prebrano 9969 krat
Učinkoviti mešani sistemi zračne obrambe  


Za Slovensko vojsko in njeno zračno obrambo nakup in operativna uvedba baterije roland II pomeni zelo veliko, saj od leta 1991 pa do danes Slovenska vojska ni razpolagala z drugimi kot z vzhodnimi raketnimi sistemi zračne obrambe zelo kratkega dometa igla in strela ter različnimi topniškimi, ročno vodljivimi orožji. Vsi raketni sistemi zračne obrambe, s katerimi trenutno razpolaga Slovenska vojska, delujejo na enakem principu samovodenja raket na vire infrardečega (toplotnega) sevanja in imajo zmožnost delovanja le ob optični vidljivosti ciljev. To dejstvo bo do uvedbe raketnega sistema roland II onemogočalo izpolnjevanje enega izmed osnovnih pravil in principov uspešne zračne obrambe, to je mešanosti sistemov z različnimi načini delovanja.

 

Delovanje podnevi, ponoči in ob vseh vremenskih razmerah
Sistem roland II s svojimi opazovalnimi in namerilnimi radarji lahko deluje v vseh vremenskih razmerah, podnevi in ponoči, kar pomeni, da bo z njegovo uvedbo v oborožitev to tudi prvi sistem zračne obrambe v Slovenski vojski, ki bo imel takšne zmogljivosti. Prav tako pa ima sistem pasivno optično delovanje, ki predvsem zelo zniža uspešnost delovanja nasprotnikovih protielektronskih motenj.

Integriranost sistemov zračne obrambe
Baterijski radar FGR, ki je hkrati center za vodenje ognja in nadzira delovanje sistemov roland II, lahko podatke o ciljih v zračnem prostoru pošilja tudi v operativne centre višjih nivojev in od njih dobiva podatke iz drugih radarjev tako, da je sistem popolnoma povezljiv z načrtovano izgradnjo integriranega sistema zračne obrambe ter sistema poveljevanja in nadzora (C 2) v Slovenski vojski. V skladu s taktičnimi nalogami je lahko vsak izmed šestih fleksibilnih in visoko mobilnih sistemov roland II operativen 24 ur dnevno in deluje v zelo kratkih reakcijskih časih ter po potrebi tudi avtonomno. Na vsakega od šestih sistemov pa se lahko veže kar nekaj oddelkov lahkih prenosnih raketnih ali topniških oddelkov zračne obrambe, ki jih ima Slovenska vojska. Ti oddelki ali celo večje enote zračne obrambe bodo tako lahko dobivali dodatne kakovostne podatke o situaciji v zračnem prostoru ter tvorili odlično kombinacijo in integracijo različnih sistemov zračne obrambe, kar bo vsekakor povečalo učinkovitost enot zračne obrambe Slovenske vojske.

Predvidena uporaba v Slovenski vojski
Tudi v Slovenski vojski se bo raketna baterija roland II podobno kot v nemški vojski uporabljala predvsem za zračno obrambo pred napadi vseh vrst ciljev iz zračnega prostora do višine 3500 m, in sicer za obrambo letališč, objektov velikega pomena in manjših področij. Roland II bo uporabna tudi za zračno obrambo konvojev. V prihodnosti se bo baterija roland II zaradi svoje zmogljivosti integriranja v celoten sistem zračne obrambe, lahko v povezavi s sistemi srednjega ali dolgega dometa, in se bo uporabljala tudi za zaščito kakšnega večjega področja, podobno kot je to v oboroženih silah držav članic Nata.


roland_ii.jpgRazvoj in približevanje sistemu Nata
Uvedba baterije roland II je izrednega pomena tudi zaradi povezljivosti in prilagajanja logistične oskrbljenosti standardom Nata, saj bo vzdrževanje in nabava rezervnih delov potekala po enakih - standardiziranih postopkih kot v državah članicah zveze Nato.

Uvedba raketne baterije roland II pomeni kakovostni preskok tudi v načinu načrtovanja in izvedbi usposabljanja, saj bo glavnina enote sestavljena iz poklicnih pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo poleg vrhunske izurjenosti in bojne pripravljenosti sredstva ustrezno in kakovostno vzdrževali. Tudi to bo za enote zračne obrambe Slovenske vojske nov izziv in predvsem približevanje načinom in standardom dela, ki ga opravljajo podobne poklicne enote držav članic zveze Nato.

Taktično tehnične lastnosti sistema Roland

Način delovanja
a.) radarsko (SACLOS - polavtomatsko po vizualni liniji
b.) optično (pasivno, prek zunanjih podatkov iz baterijskega radarja FGR)

Največji doseg radarja: 16 km
Posadka: 3 člani, in sicer:
a) poveljnik, ki je hkrati operater in vzdrževalec na I. stopnji
b) operater - namerilec za optični način delovanja
c) voznik

Vozilo: MAN 8 x 8 s kontejnerjem z RKB zaščito in zaščito pred izstrelki do kalibra 23 mm


 Masa:  26,5 t
 Dolžina:  10 m
 Višina:  4,15 m
 Širina:  2,90 m
 Število raket:  2 pripravljeni na lanserju,
 8 v avtomatskih okvirih
 Doseg raket:  6 km
 Višina antene radarja:  12 m
 čŒas postavitve radarja:  < 5 min

 

 

 NazajFotografija: Bruno Toič, MORS 
 

Vir: www.mors.si

 
Nazadnje urejano na Sreda, 27 Avgust 2008 15:57