Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Turbolet L-410 UVP-E

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Jul 07
Napisal MORS Prebrano 12203 krat

Od leta 1994 naprej ima SV v svoji sestavi lahko transportno letalo češkega proizvajalca Turbolet L-410 UVP-E konfiguracije VIP, ki je namenjena za prevoz potnikov in tovora manjših dimenzij. Posadko letala sestavljajo trije člani: pilot, kopilot in tehnik-letalec. Poleg tega se v udobno potniško kabino namesti še 15 potnikov in njegova maksimalna masa vzletna masa znaša 6.400 kilogramov. Letalo poganjata dva , ki mu zagotavljata po 760 KS. Doseg turboleta pa znaša 1200 km kar mu zagotavlja neprekinjeno letenje v vse sosednje države.

l410_pilot_franc_kozole.jpgl410_motor.jpgLetalo L-410 pa ima tudi nekaj slabosti, ki so: pomanjkanje nakladalne rampe za tovor, nizka operativna višina letenja zaradi katere je letalo podvrženo številnim neprijetnim vremenskim pojavom, pa tudi kabina ni pod nadtlakom, kar je za posadko in potnike lahko utrujajoče.

l410_turbolet_virmors.jpg


Od leta 1997 dalje trubolet aktivno sodeluje v operaciji SFOR, v kateri prevaža visoke vojaške osebe iz poveljstva SFOR v Sarajevu. Tako so iz Sarajeva največkrat leteli v Neapelj, kjer je poveljstvo južnega krila NATO, Bologno, Aviano, Prištino in Zagreb, občasno pa tudi v Nemčijo. Poleg tega izvajajo prevoze visokih častnikov Slovenske vojske in pomembnih oseb iz Ministrstva za obrambo, ter prevoze za potrebe 15.HEB. Kako intenzivno se uporablja L-410 UVP pa najbolj slikovito pove podatek, da so leta 2002 z njim opravili 520 ur letenja, od česar je velik delež odpadel za naloge SFOR. V zadnjem času skoraj redno leti na liniji Ljubljana-Priština/čakovica za potrebe slovenskih enot, ki delujejo v okviru KFOR-ja.

l410_instrumentna_plosca.jpg


Avionika slovenskega Turboleta je sodobna in vključuje npr. vremenski radar, sodoben navigacijski sistem itd. Letos pa jo bodo še posodobili z vgradnjo sistemov IFF, TICAS in GPWS, s čimer se bo varnost letenja v gostem letalskem prometu še povečala.Nazaj

Fotografije: Borut Podgoršek in MORS
Vir: Jaka Alijeski Ulčar, www.mors.si

Nazadnje urejano na Torek, 01 Januar 2008 13:08