Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Moravan ZLIN-242L/-143L

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Jul 07
Napisal MORS Prebrano 11191 krat
Lahko šolsko letalo Zlin Z-242L češkega proizvajalca Moravan je namenjeno za osnovno šolanje vojaških pilotov, omogoča pa tudi akrobatsko in instrumentalno letenje. Zlin je klasično propelersko dvosedo letalo z batnim motorjem in neuvlačljivim tricikelskim podvozjem, ki ima dvojne komande za krmiljenje. Od letala Z-143L se razlikuje le po številu sedežev v kabini in moči motorja. Tako ima Z-143L štiri sedeže in za 35 KS močnejši motor, Z-242L pa dva sedeža. Obe letali sta opremljeni z motorjem ameriškega proizvajalca Textron Lycoming, pri čemer ima Z-143L šest cilindrski motor, Z-242L pa štiri cilindrskega.  

zlin_242l_pred_poletom_3.jpgzlin_od_spodaj_virmors.jpg

Letala Z-242L se nahajajo v letalski šoli SV na letališču Cerklje ob Krki, ki razpolaga z osmimi letali. Z njimi bodoči piloti Slovenskega vojaškega letalstva naletijo letno okoli 1700 ur, oziroma 210 ur na posamezno letalo. Poleg tega se letala Z-242L uporabljajo tudi za urjenje protizračne obrambe Slovenske vojske in so pogost gost na številnih letalskih prireditvah po celi Sloveniji.
zlin.jpg

Štirisedežno letalo Z-143L se nahaja v sestavi Letalskega transportnega oddelka na letališču Brnik, ki razpolaga z dvema letaloma. Letali se uporabljata za različne prevoze po Sloveniji, za urjenje pilotov, ter za pridobivanje in podaljševanje pilotskih dovoljenj, opravljata pa tudi kurirske naloge. Kljub temu se z njimi ne leti tako intenzivno kot z dvosedimi "brati".

Vsekakor Moravanovi letali Z-143L in Z-242L predstavljata eno izmed redkih čeških letal, katerim je uspel preboj na neusmiljen svetovni trg in ju poleg nizke nakupne cene odlikujejo še nizki operativni stroški ter enostavno vzdrževanje.

 Nazaj

Fotografije: Borut Podgoršek in MORS
Vir: Jaka Alijeski Ulčar, www.mors.si

Nazadnje urejano na Torek, 01 Januar 2008 13:12